FOTO Cei mai buni fizicieni din România, Ungaria şi Moldova şi-au făcut la Zalău încălzirea pentru Olimpiada Internaţională de Fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Zalău s-a încheiat astăzi cea de-a XVI-a ediţie a Concursului Internaţional Preolimpic de Fizică, la care au participat elevii din loturile olimpice ale României, Ungariei şi Republicii Moldova.

Concursul, organizat pentru a da ocazia unei ultime verificări internaţionale a elevilor înainte de Olimpiada Internaţională de Fizică, a avut azi festivitatea de premiere, găzduită de sala festivă a Colegiului Naţional „Silvania” din Zalău. După desfăşurarea celor două probe de concurs, una teoretică şi alta experimentală, ambele de câte cinci ore, cel mai bun dintre cei 20 de olimpici participant s-a dovedit a fi ungurul Szabo Attila, considerat a fi şi cel mai bun elev fizician din lume, după ce a fost declarat anul trecut, la Olimpiada Internaţională de Fizică, câştigătorul absolut al competiţiei.


România a avut nouă participanţi la concurs – cei cinci elevi care s-au calificat, din lotul lărgit, pentru lotul care va participa la Olimpiada Internaţională de Fizică, din luna iulie, de la Copenhaga, Danemarca, la care s-au adăugat alţi trei elevi care vor participa, în perioada următoare, la diverse concursuri internaţionale de fizică, precum şi elevul zălăuan Ionuţ Pop, calificat anul acesta în lotul lărgit de fizică, dar care nu a mai prins, însă, lotul reprezentantiv. Cei cinci elevi care vor reprezenta România în Danemarca, toţi cinci elevi al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, sunt Tudor Ciobanu (locul I la concursul de la Zalău), Dan Andronic (locul al II-lea la Zalău), Sebastian Dumitru (locul al III-lea aici), Denis Turcu, elev ce va participa la încă două concursuri internaţionale în acest an – unul de atro-fizică şi altul de astronomie – iar cel de-al cincilea – Cristian Frunză.


De remarcat că, printre cei 20 de olimpici la fizică participanţi la concursul din Zalău s-a aflat o singură fată. Este vorba despre Nicoleta Colibaba, din Republica Moldova, clasată pe locul al II-lea.


La festivitatea de premiere de azi, reprezentanţii administraţiei publice locale au fost prezenţi în număr mare, fapt remarcat şi apreciat de profesorii universitari români, unguri şi moldoveni prezenţi.


Concursul este ultima confruntare a loturilor celor trei ţări înaintea Olimpiadei Internaţionale de Fizică şi a fost organizat de Inspectoratul Şcolar şi Colegiul Naţional „Silvania”, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale.

Citeşte şi FOTO Elevii pentru care există doar nota 10. Poveştile din spatele rezultatelor lor

Cinci premii internaţionale pentru olimpicii din Zalău

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite