Detaliile groaznice ale unei pruncucideri. O mamă şi-a omorât bebeluşul şi l-a lăsat să putrezească într-o cămară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadavrul a fost găsit de către bunică, după aproape 4 luni de la deces FOTO Arhivă
Cadavrul a fost găsit de către bunică, după aproape 4 luni de la deces FOTO Arhivă

O descoperire macabră la marginea unui sat din judeţul Sălaj a cutremurat o întreagă comunitate şi a scos la iveală detalii îngrozitoarea despre modul în care o mamă şi-a ucis pruncul abia născut.

Mamă a doi copii, sălăjeanca Daniela Blajan, 23 de ani, a fost condamnată recent, la 10 ani de închisoare cu executare, după ce ancheta a stabilit că şi-a ucis cel de-al treilea copil, un bebeluş în vârstă de 2 luni. Potrivit motivării sentinţei, femeia a rămas însărcinată pentru a treia oară în 2016, însă a reuşit ţină ascunsă sarcina şi chiar a născut singură, fără ca mai apoi să înregistreze copilul - o fetiţă - în evidenţele stării civile.

Micuţa a venit pe lume la jumătatea lunii decembrie 2016, în casa din satul Fodora, pe care femeia o împărţea cu părinţii şi fraţii săi, cu bunica maternă, precum şi cu ceilalţi doi copii pe care îi avea dintr-o altă relaţie. Niciunul dintre membrii familiei sale nu i-a aflat secretul, Daniela Blajan având grijă să înlăture orice urmă: a aruncat placenta în toaleta din curte, aşternuturile pe care a născut le-a dus la tomberonul de pe uliţă. "Inculpata susţine că fetiţa pe care o născuse a fost foarte cuminte, plângea foarte puţin, se trezea doar când îi era foame, iar ea o hrănea cu lapte de vacă amestecat cu ceai şi o schimba oridecâteori era necesar, iar odată la două-trei zile o îmbăia. Pentru a nu fi auzită fetiţa în momentele în care plângea, inculpata a lăsat televizorul pornit în permanenţă, cu sonorul tare", se arată în motivarea instanţei.

Şi-a ţinut bebeluşul ascuns

Şi-a crescut astfel copila, timp de aproximativ 2 luni, ţinând-o ascunsă într-o încăpere în care accesul se făcea doar din curtea gospodăriei, uşa camerei fiind mereu încuiată, iar cheia păstrată mereu în buzunar. Potrivit anchetatorilor, în luna februarie 2017, inculpata a suprimat cu intenţie viaţa fiicei sale pe care o născuse în luna decembrie 2016. Inculpata a recunoscut că în luna februarie 2017, a aşezat cu intenţie peste nou-născut o plapumă împăturită de două ori, astfel încât se suprapuneau una peste alta patru feţe ale plapumei, după care a părăsit locuinţa şi s-a deplasat la o casă părăsită situată la circa 500 m de locuinţa sa, de unde a revenit după circa 30 minute. La întoarcere, a constatat că fiica sa decedase. Nici de această dată nu a spus nimănui nimic şi, conform propriilor declaraţii, a îmbrăcat cadavrul într-un combinezon de bebeşuşi şi l-a mutat într-o încăpere alăturată.

Trupul nou-născutului a fost descoperit abia patru luni mai târziu, de către bunică, în apropierea coteţelor din curte. Era în stare avansată de putrefacţie, iar la nivelul feţei prezenta lipsă de ţesut, cel mai probabil după ce a fost atacat de animale.  Expertiza medico-legală a stabilit că fetiţa s-a născut vie şi că nu avea mai mult de două luni la momentul decesului; din cauza stării avansate de putrefacţie, legiştilor le-a fost imposibil să precizeze cauza morţii.

Declaraţii lipsite de credibilitate

Daniela Blajan a fost inclusă în cercul de suspecţi, ulterior fiind trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de omor asupra unui membru al familiei. Nu şi-a recunoscut niciodată fapta, iar la întrebările cu privire la motivele pentru care a asuns sarcina şi naşterea, a oferit explicaţii diferite: ba că părinţii i-ar fi cerut să avorteze, iar ea nu îşi dorea asta, ba că nu a vrut să îşi supere părinţii bolnavi. "Toate aceste oscilaţii în oferirea unei explicaţii plauzibile pentru comportamentul său determină instanţa să aprecieze că inculpata nu a fost sinceră pe parcursul derulării procesului penal, încercând în permanenţă să îşi adapteze declaraţiile la probaţiunea administrată, pentru a diminua pe cât posibil responsabilitatea personală a faptei", au considerat judecătorii.

Cu referire la ziua crimei, Daniela Blajan a declarat în faţa instanţei că a lăsat fetiţa dormind în cameră, pentru a-şi duce unul dintre copii la grădiniţă, şi că la intoarcere, în timp ce îi pregătea sugarului sticla cu lapte, a sesizat că nu mai respira. "A ciupit-o de obraz, însă fetiţa nu a avut nicio reacţie. A pus-o înapoi în pat şi după câteva minute a scuturat-o din nou şi apoi a observat că fetiţa începea să se albească. În continuare, inculpata a susţinut că a schimbat fetiţa, a încercat din nou să o trezească şi abia apoi, văzând că nu reuşeşte, a plecat din cameră timp de o jumătate de oră, să se plimbe, lăsând fetiţa pe pat", potrivit motivării. Asta după ce în faţa anchetatorilor mărturisise că la întoarcerea de la grădiniţă bebelusul plângea şi pentru că nu a reuşit nicicum să îl calmeze, dar şi pe fondul unor dureri intense de cap, a luat plapuma şi a pus-o peste fetiţă, apoi a plecat. 30 de minute mai târziu şi-a găsit odrasla fără suflare.

10 ani după gratii

"Declaraţiile ulterioare ale inculpatei apar lipsite de credibilitate şi raportat la susţinerea că după ce a sesizat că nu i  se mişcă burtica fetiţei, a ciupit-o de obraz, a pus-o din nou în pat şi după câteva minute când a luat-o iar în braţe, a sesizat că începea să se albească, în condiţiile în care este cunoscut că, din punct de vedere medico-legal, lividităţile cadaverice apar după 2-6 ore de la instalarea morţii, deci nu după câteva minute", au apreciat judecătorii.

Curtea de Apel Cluj a stabilit că deşi nu a urmărit suprimarea vieţii victimei, acţionând pe fondul unei stări de nervozitate cauzate de durerile puternice de cap, Daniela Blajan a acceptat posibilitatea producerii acestui rezultat, fiind evident pentru orice persoană, indiferent de gradul de instruire al acesteia, că prin aruncarea unei plapume asupra unei persoane în vârstă de doar 2 luni, lipsite de orice posibilitate de apărare şi de reacţie, se poate determina decesul acesteia.

Mai mult, instanţa a considerat că deşi cunoştea istoricul medical al familiei şi implicit riscurile existente şi deşi nu se afla la prima naştere, Daniela Blajan a decis să nu dea în evidenţa vreunui medic fetiţa pe care o născuse, "acceptând implicit existenţa sau apariţia unor afecţiuni care puteau determina decesul". "Infracţiunea de omor se poate comite şi printr-o acţiune indirectă, atunci când autorul expune victima la situaţii periculoase, lăsând ca alte cauze preexistente, concomitente sau supravenite să îi provoace moartea. Un copil nou-născut, spre deosebire de un adult, este mult mai predispus la accidente, îmbolnăviri, funcţiile organelor sunt reduse şi necesită îngrijiri aparte pentru a se adapta şi a funcţiona eficient", au mai spus magistraţii clujeni.

Pentru fapta sa, sălăjeanca a fost condamnată la 10 ani de închisoare cu executare şi i-a fost interzis dreptul de a exercita autoritatea părintească şi de a fi tutore sau curator pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei închisorii.

Mai puteţi citi:

Detaliile cutremurătoare ale unei crime care a îngrozit o comunitate. 21 de lovituri de cuţit pentru un flirt pe Facebook

Un criminal sângeros a lovit din nou, la 15 ani după ce şi-a tranşat prietenul. A încercat să omoare un bărbat cu ciocanul

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite