Consiliul Judeţean cere 7.000 de lei pe lună chirie de la Palatul Copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Copiilor Zalău se mută la fosta Şcoală 13
Palatul Copiilor Zalău se mută la fosta Şcoală 13

Palatul Copiilor îşi va muta sediul la etajul al II-lea al clădirii în care funcţionează, acum, Complexul de Servicii pentru Copii cu Handicap Zalău, spaţiu cunoscut de zălăuani ca şi Şcoala nr.13. Deşi instituţia pleacă din actualul sediu pentru a nu mai plăti chiria foarte mare, ea nu va sta tocmai pe gratis nici în noul spaţiu.

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de vineri, închirierea etajului al II-lea din imobilul de pe strada Salcâmilor, nr.1, aflat în domeniul public al judeţului Sălaj, Palatului Copiilor din Zalău. Este vorba despre un spaţiu în clădirea în care funcţionează, acum, Complexul de Servicii pentru Copii cu Handicap Zalău şi care aparţinea, pe vremuri, Şcolii nr.13. Spaţiul în cauză va fi dat în chirie prin licitaţie publică, preţul de pornire fiind de 12 lei pe metru pătrat.


Preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, a precizat că această închiriere prin licitaţie publică era singura formă prin care spaţiul în cauză putea fi dat Palatului Copiilor. Au fost şi voci care au susţinut că preţul de pornire ar fi prea mare, dar până la urmă proiectul de hotărâre a fost aprobat în forma propusă, cu preţul de pornire a licitaţiei de 12 lei pe metru pătrat, ceea ce, la spaţiul existent, ar însemna aproximativ 7.000 de lei pe lună. Potrivit calculelor făcute de reprezentanţii Consiliului Judeţean, Palatul Copiilor face, astfel, faţă de chiria pe care o plăteşte acum, o economie de 50.000 de lei pe an. Banii de chirie sunt asiguraţi de Ministerul Educaţiei Naţionale.


Mutarea Palatului Copiilor vine după ce actualul sediu face obiectul retrocedării către urmaşii foştilor proprietari. Deşi condiţiile retrocedării sunt, încă, în litigiu, conducerea Inspectoratului Şcolar a luat decizia să nu aştepte o decizie finală din partea instanţei pentru a limita plata chiriei către moştenitori, stabilită de instanţă la aproximativ 16.000 de lei pe lună.


Reamintim că imobilul în care funcţionează Palatul Copiilor a fost retrocedat urmaşilor vechilor proprietari printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, care, în urma unei acţiuni constatatoare începute în 1999, a decis că această clădire a fost preluată abuziv de către Statul Roman. Pentru că urmaşii noii proprietari nu au reuşit să se înţeleagă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei cu privire la condiţiile de retrocedare, în 2010 aceştia au deschis un proces la Tribunalul Sălaj. Cauza a fost soluţionată în septembrie 2012, instanţa sălăjeană stabilind că Inspectoratul Şcolar şi Palatul Copiilor Zalău trebui să plătească cu titlu de chirie pentru perioada 23 ianuarie 2003  - 31 august 2012 următoarele sume: pentru terenul în suprafaţă de 5324 metri pătraţi, suma de 1.390.600 lei şi 8.480 lei lunar până la predarea efectivă a imobilului; pentru clădirea veche suma de 181.200 lei şi 1.558 lei lunar până la predarea efectivă a construcţiei, iar pentru construcţiile noi făcute de Statul Român, suma de 1.050.648 lei şi 4.169 lei lunar până la predarea efectivă a clădirilor. Hotărârea a afost atacată la Curtea de Apel Cluj, care s-a pronunţat în cursul lunii februarie, în sensul că a redus semnificativ sumele de plătit stabilite de Tribunalul Sălaj. Cel mai probabil, decizia instanţei clujene va fi atacată de ambele părţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite