Cei mai influenţi politicieni ai Sălajului: liderul PDL Lucian Bode, UDMR-istul Seres Denes şi social-democratul Tiberiu Marc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bode este preşedintele PDL Sălaj
Lucian Bode este preşedintele PDL Sălaj

Fără un lider politic care să corespundă criteriilor pentru a putea fi numit "baron local", Sălajul are, totuşi, politicieni care au reuşit, de-a lungul timpului, să-şi impună punctele de vedere chiar şi la nivel naţional.

Cel mai vizibil, pe plan naţional, politician din Sălaj este preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, deputatul Lucian Bode. Apogeul carierei sale politice de până acum a fost reprezentat, cu certitudine, de cele câteva luni în care s-a aflat la conducerea Ministerului Economiei, în timpul guvernării PDL Mihai Răzvan Ungureanu. Pe seama influenţei sale la vârful PDL a fost pusă, la acea vreme, şi numirea lui Radu Cristescu, actual preşedinte al Partidului Mişcarea Populară - Filiala Sălaj - la şefia Agenţiei Domeniului Statului, dar şi a fostului prefect al judeţului, medicul legist Andrei Barbu Todea, în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Ca şi funcţie politică în PDL, Lucian Bode este, de anul trecut, secretar executiv pentru regiunea de Nord - Vest.

Ca şi avere, Lucian Bode se laudă casă din Zalău, în suprafaţă de 335 de metri pătraţi, pe care a construit-o împreună cu soţia în 2009. De condus spune că ar conduce un Mercedes fabricat în 2003, iar conturi în bănci susţine că nu are. Are, în schimb, două credite, unul de 47.000 de euro şi altul de 32.000 de lei.

Seres Denes, cel mai longeviv  parlamentar sălăjean

De influenţă la centru se bucură şi preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, care este din 2004 membru în Consiliul Permanent al Uniunii. Din 1992 se află în Parlamentul României, mai întâi ca şi senator, iar apoi ca şi deputat, ocupând mai multe funcţii de conducere în comisiile din cele două camere: 1992 - 1996 - vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibrului ecologic; 1996 - 2004 - preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibrului ecologic. 2004 –2008 – secretar în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibrului ecologic; 2008 – membru în Biroul Permanent a Camerei Deputaţilor, membru în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibrului ecologic.

Sălăjeanul a reuşit să-l promoveze în funcţia de vicepreşedinte al ANSVSA pe Csutak Nagy Laszlo, medicul veterinar fiind, acum, în cărţi pentru preşedinţia agenţiei.

Seres Denes deţine mai multe terenuri în Zalău şi Meseşenii de Jos, o casă de locuit şi un apartament. Are depozite în valoare de aproximativ 80.000 de lei, dar şi un credit de 50.000 de lei. Deputatul este, de asemenea, acţionar la două societăţi.

Tiberiu Marc, de 10 ani preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj

Fost ofiţer de Securitate, Tiberiu Marc este preşedintele PSD Sălaj şi de 10 ani preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj. Nu are funcţie de conducere, la nivel naţional, în PSD, dar a avut, spre exemplu, suficientă influenţă politică încât în urmă cu un an, când conform algoritmului politic stabilit la nivel naţional de USL funcţia de prefect al judeţului ar fi trebuit să revină, în Sălaj, PNL-ului, el a reuşit să învingă algoritmul şi să-şi impună propriul om în funcţia de prefect - Ionel Ciunt.

În declaraţia de avere de anul trecut, Tiberiu Marc avea trecute trei parcele de teren, câte una în Zalău, Panic, respectiv Sacadat – judeţul Bihor. Are o casă de locuit în Zalău, iar la capitolul autoturisme, preşedintele Consiliului Judeţean se laudă cu aceeaşi Dacia 1100 fabricată în 1970. 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite