Un elev cere demisia ministrului Educaţiei pentru notările aberante la Bac: „Este inadmisibil să fii notat cu 5.65, iar după contestaţii cu 9.70“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Anton a absolvit Liceul ”Mihai Eminescu” Bârlad
Rareş Anton a absolvit Liceul ”Mihai Eminescu” Bârlad

Rezultate Bacalaureat 2015. Un elev de la Liceul „Mihai Eminescu“ din Bârlad cere demisia ministrului Educaţiei şi profesorilor care au corectat „în bătaie de joc“ la Bacalaureat 2015. Revolta elevului bârlădean vine după ce s-a confruntat cu o diferenţă incredibilă de notare la proba Istorie: de la 5,65 la 9,70, după contestaţii.

Rareş Anton a absolvit Liceul ”Mihai Eminescu” din Bârlad, la profilul Ştiinţe Sociale, iar experienţa pe care a trăit-o la examenul de bacalaureat nu doar că nu o va uita prea curând, dar i-a stârnit revolta faţă de nedreptăţile care se petrec în sistemul de învăţământ.

La afişarea rezultatelor la Bacalaureat 2015, Rareş Anton avea să constate cu stupoare că a primit nota 5,65 la Istorie, proba obligatorie a profilului, deşi ştia că a făcut o lucrare aproape perfectă, în timp ce la Limba Română a primit 9,05, iar la Sociologie 9,1.

Şocat de nota la Istorie, adolescentul a depus contestaţie. A apreciat că şi la Limba Română ar fi meritat o notă mai mare, aşa că a contestat şi nota de la această probă.


În urma soluţionării contestaţiilor, nota primită de Rareş Anton la Istorie avea să facă ”istorie” la Bacalaureat  2015, reprezentând cea mai mare diferenţă de notare din întreg judeţul Vaslui şi una dintre cele mai mari din ţară.
Notat iniţial cu 5,65, Rareş Anton a primit, în urma reevaluării lucrării, nota 9,70. Diferenţa de peste patru puncte este greu de înţeles atât de elev, cât şi de profesori vasluieni: ”Istoria nu este o disciplină interpretabilă, astfel de diferenţe de notare nu pot fi de înţeles, nu au logică. La Limba Română poţi admite că mai poate interveni subiectivismul corectorului, la Istorie nu poate fi vorba de aşa ceva. Să notezi cu 5 şi ceva o lucrare de aproape 10, este inacceptabil”.

Şi la proba de Limba Română, elevul bârlădean a primit o notă mai mare după contestaţii, de la 9,03, la 9,25. Diferenţa fiind de sub 0,5 puncte, nota finală a rămas 9,05. Cu media 9,28 la Bacalaureat, Rareş Anton, este al şaptele elev în clasamentul liceului. 

În judeţul Vaslui, peste 13% dintre elevii care au susţinut Bacalaureat 2015 au primit note mai mari după contestaţii. Tezele elevilor vasluieni au fost corectate în judeţul Botoşani. Atât elevii, cât şi profesorii vasluieni au acuzat corectorii botoşăneni că ”şi-au bătut joc” de lucrările elevilor din Vaslui.

”Vrem doar respect este inadmisibil să fii notat 5.65 , iar după contestaţie cu 9.70. Dorim demisia tuturor celor responsabili cu această bătaie de joc, în frunte cu dumneavoastră, domnule ministru!”, a reacţionat  Rareş Anton, după aflarea rezultatelor finale la Bacalaureat.

Situaţia lui Rareş Anton nu este una singulară, mai mulţi elevi cu performanţe notabile în timpul liceului au primit note sub aşteptări la Bacalaureat. Rareş George Tiron un elev de excepţie a Colegiului Cuza Vodă Huşi, prozator, cu două cărţi publicate în timpul liceului a fost notat cu 7,75 la Limba Română, în timp ce la celalte discipline a fost notate cu 9,70, respectinv 9. După contestaţii Rareş Tiron a primit 8,35 la Limba Română, însă profesorii că este imposibil ca elevul cu un spirit critic dezvoltat şi un talent scriitoricesc apreciat să primească o astfel de notă. Diana Parteni, o elevă a Liceului ”Mihail Kogălniceanu”,care a reprezentat de trei ori judeţul Vaslui la olimpiada naţională de limba română a fost notată cu 8,65 tocmai la disciplina la care de trei ani a fost considerată cea mai bună din judeţ. După contestaţii, Diana a primit nota 9, însă diferenţa fiind mai mică de 0,5 puncte nu a dus la modificarea note finale.

Raluca Isabela Hăulică, o  altă elevă olimpică a Liceului ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, a fost notată cu 6.55 la Limba Română, iar după contestaţii a primit nota 9.00.

” Două puncte şi jumătate responsabile pentru doua zile de chin, de întrebări, de îndoieli legate de propriile performanţe sau cunoştinte adunate în atâţia ani, dar şi de o mare frustrare. Sunt convinsa ca au mai fost zeci în cazul meu. Din păcate, nimeni nu plăteşte pentru toate astea. Încă nu cred ca această nota reflecta cunostintele mele la limba şi literatura română, în condiţiile în care există cazuri de copii mai slabi care au luat cu mult mai mult.”, spune Raluca Hăulică, convinsă că în România ”copiii buni sunt dezavantajaţi, descurajaţi şi alungaţi din ţara de sistemul de învăţământ şi de ignoranţa unor profesori care calcă în picioare viitorul unor elevi”, a declarat Raluca Hăulică, după aflarea rezultatelor.

Rezultate Bacalaureat 2015

Procentul de promovabilitate la Bacalaureat 2015, în judeţul Vaslui a crescut cu peste un procent, în urma contestaţiilor, de la 68,75%, ajungându-se la 69,90%.
În urma contestaţiilor, 441 de note au fost modificate, iar şase lucrări au fost notate cu 10, în urma reevaluării tezelor. De astfel, situaţia pe tranşe de medii s-a modificat semnificativ, numărul mediilor mai mari de 9.00 crescând de la 314, înainte de contestaţii la 349.

Mai puteţi citi:

Rezultate Bacalaureat 2015 Vaslui. O olimpică la limba română a fost notată cu 6.55 tocmai la disciplina la care ani întregi a cules premii după premii

BAC 2014 Gafă uriaşă de corectare. Eleva notată cu 2.00 la Anatomie a primit nota 10 după contestaţii

Rezultate Bacalaureat 2015 Vaslui.Topul liceelor vasluiene. "Codreanu" pe primul loc, la Vetrişoaia niciun elev promovat

Rezultate Bacalaureat 2015 Vaslui. S-au afişat rezultatele pe siteul edu.ro. Rata de promovare pe judeţ: 68,75%

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite