O mamă şi trei copii au ajuns la spital după ce au mâncat carne dintr-un mistreţ depistat cu trichineloză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ambulanta spital beldiman barlad

O femeie de 39 de ani, şi cei trei copii ai săi, în varsta de 10, 15 şi 18 ani au fost internaţi la spitalul din Bârlad după ce au consumat carne de mistreţ infectat cu parazitul Trichinella Sppiralis

Mama şi cei trei copii, din localitatea Puieşti, au consumat aproximativ 300 de grame de carne dintr-un mistret vânat în urmă cu cateva zile, pe care au primit-o de la paznicul unui fond de vanatoare. 

”Cei patru au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase, unde, chiar dacă nu sunt simptomatici, au primit tratament profilactic, dar urmează să fie externaţi. Nu au facut trichineloză, ci pur şi simplu a fost o alertă pentru ca au fost avertizati de medicul veterinar ca au consumat carne infestată. Toţi sunt in regula”, a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului din Bârlad..

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Savitar Veterinare Vaslui, în urma partidei de vânătoare organizate pe data de 13 decembrie, pe fondul privat – 44 Mireni «Soimul dunarean», au fost recoltate probe de la 15 mistreţi vanati. Insă, abia duminica, pe 16 decembrie, au fost aduse probele pentru depistarea trichinelozei. 

”Din declaratiile lor, respectivii cetăţeni au consumat aproximativ 300 de grame de carne în ziua de duminica, înainte de a primi rezultatul analizelor de laborator. Este vorba despre familia fratelui paznicului acelui fond de vanatoare, care a fost direcţionată către spital de medicii veterinari în urma depistării parazitului Trichinella Sppiralis. Din declaratiile acestora, în afara de ei nu a mai consumat nimeni carne din respectivul mistret”, a precizat Mitiu Ciupilan, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui.

Potrivit acestuia, din cei 15 mistreti vanaţi pe 13 decembrie pe respectivul fond de vanatoare, doar cel din care a consumat familia din Puieşti a fost depistat cu Trichinella Sppiralis. Iar in urma analizei contraprobei, rezultatul a ieşit pozitiv, confirmându-se faptul ca animalul avea trichineloză. Aşa cum prevede protocolul în astfel de cazuri, carnea (inclusiv pielea) de la mistretul bolnav a fost confiscată şi adusa la laboratorul DSVSA pentru incinerare.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite