Locul I în Campania „Profesorii cu care Vasluiul se mândreşte“: Romeo Talmaciu a cucerit lumeacu „Rotaria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Talmaciu
Romeo Talmaciu

Profesorul a pus bazele uneia dintre cele mai renumite fanfare din România, numită „Rotaria". El şi artiştii lui, majoritatea copii, concertează în zeci de ţări.

Romeo Talmaciu a pus bazele unui grup instrumental de fanfară, primul de acest gen de după Revoluţie, în municipiul Vaslui. Profesor de muzică la Şcoala Generală „Mihai Eminescu" din Vaslui şi la Palatul Copiilor din Iaşi, Romeo Talmaciu este câătigătorul campaniei „Profesorii cu care Vasluiul se mândreşte". El a selectat cu răbdare copii talentaţi pentru a-i reuni apoi în trupa instrumentală „Rotaria".

„Am căutat copii timp de doi ani"

„Mă gândeam, prin anul 1998, că nu voi reuşi să găsesc copii talentaţi. Apoi am fost atât de hotărât să fac ceva pentru ca acest oraş să fie cunoscut în toată lumea încât nu m-am lăsat până nu am format un grup de calitate. Am căutat copii timp de doi până mi-am îndeplinit visul", a spus Talmaciu.

Locul V în campania „Profesorii cu care Vasluiul se mândrește": Gheorghe Cârjă militează pentru exemen de admitere la liceu
Locul IV în campania „Profesorii cu care Vasluiul se mândrește": Viorica Pintilie îşi aleargă elevii spre aurul mondial

Iniţial, a început să lucreze cu 45 de copii, iar 20 dintre aceştia au ajuns să facă performanţă la instrumente. Sunt atât de renumiţi pentru talentul lor în interpretare încât organizatorii din şase oraşe europene îi solicită în fiecare an să vină să concerteze. Cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani, tinerii din Fanfara „Rotaria" formează una dintre cele mai apreciate formaţii de acest gen din România şi străinătate.

Zeci de premii în străinătate

Au fost solicitaţi să apară chiar şi în filme. „Ne-a făcut cinste să putem participa în filmul marelui regizor Corneliu Porumboiu «A fost sau n-a fost» cu muzica noastră", este mândru profesorul Romeo Talmaciu. Din repertoriul formaţiei fac parte cântece româneşti populare, care sunt interpretate în fiecare an în Austria, Turcia, Franţa, Germania, Norvegia şi Italia. Din Belgia profesorul s-a întors cu „Pupitrul de aur" şi premiile speciale ale juriului acordate în cadrul Festivalului „Castelul de aur" din Halhem.

Locul III în campania „Profesorii cu care Vasluiul se mândrește": Vasile Negură a dirijat Fantasia în toată lumea
Locul II în campania „Profesorii cu care Vasluiul se mândrește": Marcel Rotaru, lansatorul de matematicieni


La loc de cinste este şi nominalizarea la premiile GOPO din Bucureşti. Unul din cei mai talentaţi instrumentişti, considerat cel mai „tare" la vârsta lui din România, este toboşarul Marian Bârzoi (15 ani), care face parte din formaţie de aproape opt ani.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite