FOTO Expoziţie de icoane şi ouă încondeiate la Cercul Militar Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele aproximativ 400 de exponate aparţin meşterului popular bârlădean Dan Horgan. Expoziţia va rămâne deschisă trei săptămâni.

Peste 200 de icoane pe sticlă înobilate cu foiţă din aur, alături de câteva  icoane de vatră şi 200 de ouă încondeiate au fost expuse la Cercul Militar Bârlad în a treia zi de Paşti. Vernisajul a avut loc marţi, 22 aprilie, de la ora 10.00, în prezenţa cadrelor militare de la Garnizoana Bârlad, a unor militari rezervişti dar şi al cetăţenilor simpli.

Lucrările aparţin lui Dan Horgan, meşter popular cunoscut bârlădenilor atât pentru creaţiile sale, cât şi prin munca depusă pentru păstrarea tradiţiilor populare prin formarea tinerei generaţii. La cele trei cercuri de meşteşuguri tradiţionale pe care le coordonează („Să păstrăm tradiţia” – de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, „Tradiţia încotro” – de la Cercul Militra şi „Pe urmele tradiţiei” – de la Bibliotecaq municipală „Stroe Belloescu”) sunt înscrişi 30 de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 11 şi  17 ani.

„Nu există nicio şcoală care să te facă meşter popular. Nu există un for care să confere recunoaşterea şi să decidă când lucrările unui artist intră în circuitul folclorioc. Consider că este păcat să nu transmitem tradiţia populară mai departe” a declarat, pentru „Adevărul”, Dan Horgan.

Lucrările meşterului popular sunt inspirate din arta tradiţională din zona Vasluiului şi nu numai. Culorile folosite sunt similare celor din scoarţele ţărăneşti la care se adaugă motive universale.

Expoziţia va fi deschisă până la jumătatea lunii mai, programul de vizitare fiind între ora 9.00 – 12-00 şi 17.00 - 21-00. Intrarea este liberă şi cei interesaţi pot afla detalii privind modul de realizare al lucrărilor, simbolurile folosite, istoricul lor etc.

Citeşte şi:

FOTO Meşterul care îi învaţă pe copii arta încondeierii ouălor

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite