Fata de 15 ani care a fugit de acasă pentru că nu se simţea iubită: „M-am construit din visuri, vicii şi dureri“. Unde a fost găsită de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentina Gabriela Baron, adolescenta de 15 ani din localitatea vasluiană Zăpodeni a cărei dispariţie a fost sesizată la Poliţie pe 16 octombrie, a fost găsită de poliţişti.

Fata de 15 ani a fost identificată la o prietenă din Vaslui, unde avea rol de bonă pentru copilul mai mic. Plecată de acasă de pe 7 octombrie, familia fetei a sesizat Poliţia abia pe 16 octombrie. Mama fetei a invocat că aceasta mai obişnuia să mai plece de acasă, astfel că nu s-a îngrijorat.

Nu au îngrijorat-o nici mesajele postate pe Facebook de fiica sa, înainte de a pleca, prin care îşi exprima dezamagirea că nu se simte iubită în familie. Valentina este înscrisă în clasa a IX-a la Liceul ”Ion Mincu” din Vaslui, însă a renunţat la cursuri după doar câteva zile. Reprezentanţii unităţii de învăţământ au luat legătura cu familia, însă mama elevei a invocat că are probleme cu fiica ei, care preferă să locuiească mai mult la bunici decât cu ei.

Familia Valentinei, este una modestă, părinţii fiind beneficiari ai ajutorului social. După ce poliţiştii au identificat-o pe fată, au discutat cu mama acesteia însă femeia nu a fost deacord să apeleze la serviciile specialiştilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. A considerat fuga de acasă ca pe un episod oarecare. Care se poate repeta oricând. Nici Poliţia, nici reprezentanţii Primăriei Zăpodeni, nici cei ai liceului unde este înscrisă fata de 15 ani nu au considerat oportun să sesizeze instituţia care să îi ofere sprijin de specialitate adolescentei, considerând, cel mai probabil, că este vorba doar o perioadă adolescentină rebelă. 

Ultimul mesaj postat de adolescentă pe contul de Facebook datează chiar din ziua dispariţiei. Pe 7 octombrie, la ora 19.21, Valentina a postat pe Facebook, un mesaj bizar: ”M-am construit din visuri, vicii şi dureri”. Anterior acestui mesaj, adolescenta postase un mesaj adresat tatălui ei, din care-i răzbat suferinţe sufleteşti. ”Dragă tată, o să cresc şi eu, o să am şi eu copii. O să le amintesc zilnic cât de mult îi iubesc şi cât de importanţi sunt pentru mine, pentru că tu nu ai făcut NICIODATĂ asta!”, a scris adolescenta pe pagina sa de Facebook.

Cazul Valentinei, apeciază specialiştii, ascunde o relaţie familială deficitară, iar mesajele fetei transmise în spaţiul public ar trebui considerate un strigăt de ajutor. 

”Aici avem un copil neglijat emoţional care îşi exprimă durerea acumulată faţă de părinţi izolati, lipsiţi de comunicare emoţională. Fuga unui copil de acasă înseamnă înstrăinarea de părinţi din cauza proastei comunicări în familie şi a relaţiei deficitare în comunitate. Copil invizibil cu risc victimal mare de a fi rejectat şi marginalizat prin absenta prevenţiei şi interventie. Daca nu primeste ajutor echivalează cu o confirmare că dispariţia unui copil e ceva normal”, a precizat psihologul Ionel Brătianu.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite