Cele mai simple şi savuroase reţete de brioşe, prăjiturile în formă de ceşcuţă care i-au cucerit pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu sunt prăjituri specifice bucătăriei româneşti, brioşele au cucerit teren în ultimii ani devenind desertul-vedetă pe mesele festive.

Simple sau cu ciocolată, glazurate sau decorate sofisticat, brioşele sau muffins, pentru pretenţioşi, au la bază reţete ce se pot găti fără prea multă bătaie de cap şi în timp rapid.

”Adevărul” vă propune astăzi trei reţete de brioşe, pe cât de uşor de realizat, pe atât de savuroase.

Brioşe de ciocolată

Ingrediente:

250 g faină, 125 g unt, 100 g ciocolata fină cu lapte, 2 linguri de cacao, 1 plic de praf de copt, 100 g zahar,1 ou,  250 ml lapte batut

Pentru glazură: 200 g ciocolată de lapte 

Mod de preparare

Se taie în bucăţi ciocolata cu lapte şi se fărimiţează cu un sucitor sau larobotul de bucătărie. Se amestecă bucăţile de ciocolată cu făina, cacaua şi praful de copt. Separat, într-un alt vas, se bate oul, se adaugă zahărul, untul (păstrat la temeperatura camere) şi laptele bătut, amestecându-se bine
Cele două compoziţii se amestecă, până se obţine o compoziţie omogenă. Aluatul obţinut se împarte în părţi egale şi aşază în formele de brioşe.
Se introduc în cuptorul încins la 180 de grade şi se ţin la copt aproximativ 20-25 de minute. Brioşele se încearcă cu scobitoarea, iar dacă aceasta iese curată prăjiturile sunt gata. După ce s-au răcorit se aşează pe un gratar, cât încă mai sunt calde şi se glazurează cu ciocolata topită la bain-marie.
În funcţie de gust, se pot orna cu bomboane sau alte decoraţiuni de pe piaţă

Brioşe cu glazură colorată

Ingrediente:

100g unt, 100g zahar pudră, 2 ouă mari, 100g faină, un plic de praf de copt (10 g), coaja şi zeama unei lamâi, 2 linguri cu lapte.

Pentru glazură: 100g zahar pentru glazură, colorant alimentar, bombone colorate pentru decorat

Mod de preparare:

Amesteca untul şi zaharul într-un bol, folosind un mixer. Se adaugă pe rând ouăle, apoi făina şi praful de copt, laptele şi coaja de lămâie. Se amestecă până se obţine o pastă omogenă.
Compoziţia se toarnă  în formele de brioşe, care se introduc în cuptorul încins, aproximativ 25 de minute. După ce s-au scos de la cuptor, se lasă la răcit, timp în care se pregăteşte glazura,  obţinută amestecând zahărul cu două linguri de zeamă de lămâie.
Imparte glazura în diferite vase şi adauga coloranti alimentari, astfel încât să obţii mai multe culori.
Se toarnă glazura peste brioşe şi decorează cu bomboane sau fructe confiate. Opţional, glazura poate fi înlocuită şi cu şerbet.

Brioşe cu fructe

Ingrediente:

O cană mare vişine (sau orice alte fructe doriţi), 250 grame unt, păstrat la temperatura camerei, 250 grame făină, 200 grame zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 4 ouă, 1 plic praf de copt, 4 linguri zahăr pudră, coaja de la o lămâie, un vârf de cuţit sare

Mod de preparare:
Se amestecă untul cu zahărul, respcetiv, zahărul vanilat cu ajutorul mixerului, până când granulele de zahăr se topesc şi untul se transformă într-o cremă uşoară. Se adaugă, rând pe rând, ouăle, apoi coaja de lămâie, praful de copt nestins, şi un vârf de cuţit de sare. Se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă. Separat, fructele se presară 2 linguri de zahăr pudră, iar apoi se încorporează în aluat, amestecându-se uşor. Se lasă aluatul să se odihnească la temperatura camerei pentru o oră. Se încinge cuptorul la 180 de grade, iar aluatul se aşează în formele de brioşe. Introduceţi brioşele la cuptor pentru 20 de minute.După ce s-au copt, lăsaţi-le să se răcească şi pudraţile cu zahăr pudră.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite