Ce înseamnă „I love you“ în limbajul traficanţilor de droguri. Mărturia unui interlop ieşean prins în flagrant de poliţiştii din Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Başag Costin (foto cămaşă albă) a fost arestat pe 27 noiembrie 2015   Foto Facebook
Başag Costin (foto cămaşă albă) a fost arestat pe 27 noiembrie 2015   Foto Facebook

Un cunoscut membru al lumii interlope ieşene, Costin Başag, a fost trimis în judecată de procurorii Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT, sub acuzaţia de trafic internaţional de droguri, alături de un alt traficant de stupefiante din Botoşani.

Originar din oraşul Săveni, judeţul Botoşani, Costin Başag a absolvit în 2009 Seminarul teologic liceal ortodox „Sf. Ioan Iacob”, însă nu a urmat calea preoţiei. S-a stabilit în Iaşi, intrând în cercuri dubioase, şi a devenit una dintre sursele importante de droguri pentru consumatorii din zona Moldovei, Costin Başag şi-a recunoscut faptele în faţa anchetatorilor, după ce a fost prins în flagrant de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut.

Başag aproviziona cu stupefiante în special studenţii din campusul ieşean Tudor Vladimirescu, însă era unul din dealerii de bază pentru interlopii din Iaşi şi Vaslui.

Deşi era monitorizat şi de poliţiştii de la Crimă Organizată din Iaşi, Costin Başag a fost prins de poliţiştii SCCO Vaslui, care au demarat cercetările în acest caz după ce o elevă din Vaslui a ajuns în comă la spital, în urma consumului de stupefiante. Astfel, anchetatorii au aflat că adolescenta se aprovizionase cu droguri de la un intermediar de-a lui Costin Başag. 

Prins în flagrant după ce a ridicat un colet cu substanţe interzise, expediat din Spania, Başag a încercat iniţial să invoce că este doar consumator de etnobotanice. La percheziţii, însă, poliţiştii aveau să descopere la locuinţa sa un veritabil magazin de desfacere a stupefiantelor, pe lângă droguri fiind găsite sute de ambalaje pregătite pentru dozele ce urmau a fi vândute, precum şi un cântar pentru stabilirea cantităţilor. Pus în faţa probelor, traficantul şi-a schimbat conduita.

100 lei/gramul pentru ”cristale” de tras pe nas

”Fiind audiat, inculpatul Başag Costin a recunoscut comiterea faptelor, arătând că în cursul lunii noiembrie 2015 a procurat şi deţinut la domiciliu droguri de risc, respectiv Alfa-PVP, în vederea comercializării, contra sumei de 100 lei/ gramul.  Cu privire la drogurile de risc, respectiv substanţa Alfa-PVP, inculpatul a mai precizat că, la recomandarea unui prieten, a făcut comandă de această substanţă de pe un site. Ulterior, inculpatul a început să distribuie această substanţă, aceasta fiind sub formă de cristale pe care consumatorii le trăgeau pe nas. Inculpatul a arătat că, anterior datei de 27.11.2015, a făcut mai multe comenzi, în cursul lunii octombrie, de pe acelaşi site, toate coletele fiind trimise din Spania, recunoscând de asemenea faptul că a introdus astfel în ţară, cantitatea de aproximativ 100 gr Alfa – PVP, în luna noiembrie.”, se arată în rechizitoriul procurorilor

basag costin

Biroului Teritorial Vaslui al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism. 
Din verificările efectuate la Compania Naţională Poşta Română în istoricul de expediţii sosite pe numele lui Costin Başag (foto sus), s-a stabilit că acesta a primit 4 colete din Spania, în perioada 08.10.2015 – 27.11.2015  ultimul fiind cel la primirea căruia s-a organizat flagrantul.

”I love you” - mesajul care confirmă calitatea drogurilor

Parte din drogurile cu care se aproviziona Başag din Spania erau expediate, prin firmele de transport, unui alt traficant de droguri din municipiul Botoşani - Victor Constantin Luca (25 ani), cunoscut cu antecedente în sfera traficului de droguri. În 2013, acesta a fost condamnat de Tribunalul Botoşani la doi ani de închisoare cu suspendare, în prezent aflându-se în perioada termenului de încercare. 

Luca făcea parte din anturajul lui Başag, acesta din urmă fiind originar tot din judeţul Botoşani. El a susţinut în faţa anchetatorilor că de fapt este consumator de etnobotanice, nu şi de droguri de risc. 

”Inculpatul Luca Victor Constantin a confirmat faptul că achiziţiona substanţe cu efecte psihoactive de la inculpatul Başag Costin , în vederea consumului propriu, însă a negat faptul că ar fi achiziţionat de la inculpatul Başag Costin droguri de risc, substanţa sub formă de cristale Alfa-PVP. Cu toate acestea, din declaraţiile lui Başag Costin, precum şi din restul probelor administrate în cauză, rezultă că cel puţin o parte din această substanţă, comandată de inculpatul Başag  în cursul lunii octombrie 2015 îi era destinată inculpatului Luca  ajungând totodată la acesta din urmă, prin coletul transmis în 17.11.2015”, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

De altfel, la audieri, Başag a confirmat că livra droguri de risc prietenului din Botoşani, care îi transmitea mesaje codificat despre calitatea substanţelor.

 „Cu referire la Luca Victor Constantin mai fac următoarele precizări: prima dată când l-am cunoscut, la mine în casă, i-am dat 5 grame de PVP, pe care le-a luat de probă. I-am dat de fumat, pentru el şi ştiu că fuma substanţe cu efect psihoactiv. După ce i-a plăcut marfa PVP încercată, mi-a trimis prin OMV suma de 500 lei, eu punându-i circa 15-20 grame de PVP într-un pachet, pe care le-am transmis prin maxi-taxi. Ştiu că lui L.V.C. i-a parvenit coletul pentru că mi-a trimis mesaj „i love you”, asta însemnând că era mulţumit de marfă”, a declarat Başag procurorilor DIICOT

Droguri cu efecte devastatoare pentru consumatori

Costin Başag este acuzat că vindea droguri extrem de puternice cu efecte năucitoare asupra tinerilor. De altfel, în momentul în care a fost prins în flagrant de poliţişti, interlopul avea în coletul ridicat de la poştă pulbere de Alfa PVP şi MDMD.

Ambele categorii de droguri sunt recunoscute ca fiind droguri ieftine, dar care dau o dependenţă profundă, cu efecte ireversibile asupra sistemului nervos. Efectele produse de aceste substanţe sunt concretizate în stări confuzionale - pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei, combinate cu efecte adverse ca: puternice dureri de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului.

Poliţiştii de la Crimă Organizată recunosc că, în rândul tinerilor, consumul de droguri a devenit un fenomen tot mai greu de stăpânit. Ei atrag atenţia părinţilor să manifeste mai multă atenţie copiilor, să urmărească cu grijă anturajele în care aceştia se învârt şi să le explice riscurile uriaşe la care se expun în cazul consumului de stupefiante.

Başag a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc. Celălalt inculpat, Luca Victor Constantin, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere de droguri de mare risc şi de risc  în vederea consumului propriu. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite