10 soluţii simple pentru a creşte imunitatea copiilor. Cum îi ajutăm pe cei mici să nu mai răcească foarte des

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu intrarea în colectivitate şi trecerea de la sezonul cald la sezonul rece, imunitatea copiilor are de suferit, fiind expuşi virozelor şi infecţiilor respiratorii.

Pentru a întări organismul copiilor, medicii pediatri ne recomandă să adoptăm în cazul celor mici, în primul rând o alimentaţie sănătoasă, bogată în vitamine şi minerale, mişcare în aer liber, odihnă şi nu în ultimul rând respectarea măsurilor de igienă. 

Siropurile sau alte medicamente pentru imunitate sunt suplimente alimentare şi este obligatoriu a fi administrate numai cu recomandarea medicului. 

”Este necesară o evaluare clinică şi prin investigatii de laborator, pentru a constata daca anumite carenţe vitaminice şi minerale sunt atât de accentuate încat se impune administrarea acestora. Este cert că, un regim alimentar echilibrat şi diversificat, cu aport de proteine, grăsimi de preferinţa vegetale şi glucide, precum şi săruri minerale şi oligoelemente, asigura în mod cert echilibrul biologic al organismului. Alimentaţia trebuie repartizată echilibrat în trei mese principale şi două gustări (ora 10 şi 17), care să conţina fructe, legume, salate, cereale, ca aport de fibre alimentare. Referitor la administrarea de vitamine, în sezonul rece, se recomanda administrarea de preparate de calciu si vitamina D şi dacă sunt modificări ale analizelor, tratament cu fier şi diverse vitamine, dar nu sub supraveghere medicală”, precizează prof. dr. Marin Burlea. 

Medicii ne recomandă să adaptăm dieta copiilor în sezonul rece, astfel încât alimentele bogate în vitamine şi minerale să se regăsească zilnic pe masa copiilor.

1.  Vitamina C 

Considerată inamicul germenilor şi a viruşilor, vitamina C trebuie să fie nelipsită în alimentaţia copiilor. Alimentele cu cel mai mare aport de vitamina C sunt fructele de pădure, maceşele, merele, rodiile, citricele, varza, conopida, ardeiul gras, spanacul. Copiii trebuie să fie stimulaţi să consume fructele şi legumele proaspte sau sub formă de suc şi salate. 

2. Echinaceea

Are rolul de a preveni apariţia infecţiilor virale şi respiratorii şi este foarte importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Se poate administra copiilor sub forma de ceai sau pulbere, iar la recomandarea medicului şi sub formă de sirop.

4. Propolisul şi mierea de albine

Sunt remedii naturale recunoscute pentru calităţile lor de întărire a sistemului imunitar. Propolisul se poate administra, sub formă de picături, amestecat cu linguriţă de miere de albine, în fiecare dimineaţă. 

5. Cătina 

Bogată în vitamine, minerale şi aminoacizi, cătina este un remediu natural eficient pentru creşterea imunităţii copiilor care sufera de anemie sau nu au pofta de mancare. Catina se poate administra copilului amestecând plantele cu miere de albine, sub forma de pulbere, ceai sau sirop.

6. Zincul

Are un rol foarte important în întărirea sistemului imunitar. Acest mineral se găseste în toate ţesuturile organismului şi are o serie de funcţii importante: ajută la formarea de noi celule şi enzime necesare pentru a sprijini sistemul imunitar şi ajută corpul nostru în vindecarea rănilor. Zincul poate fi găsit in: carnea de pui şi curcan, lapte, brânză, germeni de grâu, fasole, linte. 

7. Vitamina E

La fel ca în cazul vitaminei C, vitamina E întinereşte sistemul imunitar, generând anticopi. Alimentele bogate în vitamina E sunt: muştarul, spanacul, seminţele de floarea soarelui, migdale, ardei gras roşu, brocoli, roşii, afine. 

8. Probioticele

Sunt bacterii benefice şi microbi care traiesc în intestine şi au un rol important în digestie fiind considerate un adevarat aliat în sezonul rece. Probioticele stimuleaza sistemul imunitar, producţia de anticorpi, combat infecţiile şi viruşii  Deficienţa de probiotice duce la scăderea imunităţii şi favorizează reapariţia bolilor. Probioticele se găsesc în iaurtul, ceapă, tomate, sparanghel, usturoi, dar şi în ciocolata neagră. 

9. Omega 3

Acizii graşi Omega 3 au o actiune vitaminizantă, antiinflamatorie, antioxidanta ce ajută la întărirea sistemului imunitar, crescând rezistenţa la boli şi infecţii. Principalele surse de Omega 3 sunt: nucile, seminţele, peştele, fasolea, conopida, dovleacul. 

10. Ceaiurile

Ceaiurile sunt şi ele foarte benefice în sezonul rece deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generală şi, la nivel respirator, încălzesc şi relaxează organismul. În acest scop pot fi consumate diverse infuzii: din soc, tei, muşeţel, iasomie, cimbrişor, muguri de pin. Ceaiurile trebuie consumate călduţe, de preferat cu lămâie, iar, ca şi îndulcitor, este recomandat a se folosi miere.  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite