Turnu Severin: Marius Radu, cel mai bun înotător junior din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Originar din Bucureşti, dar legitimate la Cklubul Sportiv Municipal Drobeta, Marius Radu a fost desemnat sportivul cu cele mai bune rezultate în 2010.

A început să practice înotul pe când avea doar 6 ani, fiind atras de acest sport din primele momente. A fost, practic, dragoste la prima vedere, transformându-se apoi apoi în carieră.

“Părinţii m-au dus să văd, în primul rând, despre ce e vorba. Când am ajuns acolo, la Lia Manoliu, am văzut mulţi înotători, care mi-au plăcut, pur şi simplu, la prima vedere.  Mi-a plăcut ce vedeam. M-am îndrăgostit de acest sport din prima”, mărturiseşte tânărul.

După patru ani de muncă intensă în bazin, pentru Marius au venit şi rezultatele. La 10 ani, avea să participe la primele lui concursuri naţionale şi să obţină şi primele medalii de aur.

“Am luat patru sau cinci medalii de aur, nu mai ştiu exact, dar eram foarte bucuros de ele. De atunci, am continuat şi am sperat la performanţe din ce în ce mai mari”, ne spune elevul lui Dan Bădescu. 


“Nici nu vă imaginaţi cât de greu e să ajungi aici”

În scurt timp, a devenit multiplu campion naţional de juniori şi medaliat la competiţiile interne de seniori, iar în 2010 s-a clasat pe locul 5 la Campionatul European de Juniori de la Helsinki, precum şi pe locul 6 la Jocurile Olimpice pentru Tineret, de la Singapore, în proba de 100 de metri liber.

Este cap de listă în Lotul Naţional de juniori, fiind cel mai bun junior al României, iar în aceast an, a fost cooptat şi în Lotul Olimpic, alături de Camelia Potec, Cozma Ionela, Caciuc Vlad şi Tudose Constantin, pentru Jocurile Olimpice din Londra 2012.

“Nici nu vă imaginaţi cât de greu e să ajungi aici. Presupune foarte multă muncă şi disciplină”, ne spune Marius Radu, care se antrenează, la Centrul Olimpic de la Izvorani, chiar şi şase ore şi jumătate pe zi pentru a răzbate în competiţii.

De aproape trei ani, este legitimat exclusiv la CSM Drobeta, fără dublă legitimare cu Dinamo Bucureşti. “Am luat o hotărâre destul de  radicală, de a ne muta în Turnu Severin şi nu ne pare rău.

Aici văd că sportul este apreciat, iubit şi sprijinit din toate punctele de vedere. În acest timp, Marius a evoluat cu paşi mărunţi, dar siguri. Şi nu este întâmplătoare poziţia lui.

Îţi face plăcere să lucrezi cu el. În tot ceea ce face pune mult suflet şi seriozitate. E modest şi cred că aşa îi stă bine unui sportiv de valoare”, ne-a spus antrenorul Dan Bădescu, invidiat fiind de colegii din ţară cu un asemenea sportiv.

La ultimul Campionat Naţional de Nataţie, desfăşurat la Hunedoara, la  începutul lunii decembrie a anului trecut, Marius Radu a câştigat nu mai puţin de 7 medalii (două la seniori şi cinci la juniori), un nou record în proba de 100 m liber, tot el doborându-l în 2009, în aceeaşi competiţie.

Anul acesta, îl  aşteaptă Mondialele de la Shanghai şi baremele pentru Olimpiadă.

Profil

Născut: 18 iunie 1992, Bucureşti
Studii: elev la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, Bucureşti
Experienţă: de 12 ani, practică înotul
Idealuri: să câştige o medalie la Jocurile Olimpice

Cum vezi tinerii din ziua de azi?

M.R.: “Faţă de cum am fost eu sau generaţia mea, îi văd cam răsfăţaţi. Nu prea le mai arde de performanţe şi chestii de genul ăsta, pentru că au totul asigurat. Îi pasionează, de exemplu, calculatorul şi asta le ocupîă foarte mult timp din viaţă”. 

Ce le recomanzi părinţilor care ar putea să-şi îndrume copiii către sport?
M.R.: “Să îi ducă neapărat. Statul în casă nu face deloc bine. În plus, sportul este foarte, foarte sănătos. Mai ales înotul. Te dezvoltă din toate punctele de vedere. În cazul în care nu există bazin, aşa cum este la Severin, se poate alege un alt sport şi se poate ajunge şi la performanţe”.

Ce-i place?
“Admir oamenii cinstiţi şi sinceri. În timpul liber, îmi place să mă plimb prin parcuri, prin mall+uri, prin oraş, să stau mai mult cu prietenii”.

Ce nu-i place?
“Urăsc minciuna. Nu-mi place nici invidia, dar m-am întâlnit cu ea de atâtea ori încât m-am obişnuit. Sper să nu mai trec prin astfel de răutăţi”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite