Orşova a rămas fără apă potabilă. Priza de captare a apei este plină de mâl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa plină de mâl la priza de captare de la Topleţ FOTO Alexandra Georgescu
Apa plină de mâl la priza de captare de la Topleţ FOTO Alexandra Georgescu

Furnizarea apei potabile în municipiul Orşova a fost întreruptă duminică, 3 mai a.c., din cauza problemelor care au apărut la priza de captare a apei de la Topleţ.

Din cauza precipitaţiilor abundente care au căzut în utimele ore în judeţul Mehedinţi, apa are un grad mare de turbiditate, ceea ce o face improprie consumului casnic.

”La priza de captare din localitatea Topleţ (judeţul Caraş Severin) a apărut un fenomen inexplicabil, un grad mare de turbiditate al apei, un fenomen de aluvionare excesivă. Nu ştim din ce motiv s-a petrecut acest lucru, se pare că din cauza precipitaţiilor abundente, dar s-ar putea şi din cauza unor mişcări tectonice. Am dispus, împreună cu DSP Mehedinţi, oprirea temporară a alimentării cu apă a municipiului Orşova, pentru că reprezintă în momentul de faţă un pericol pentru sănătatea orşovenilor, urmând ca ISU Mehedinţi şi autoritatea publică locală să asigure apa menajeră”, spune prefectul Cristinel Pavel.

Inginerul Cornel Meilescu, expert hidro-geolog, care a analizat situaţia la faţa locului împreună cu prefectul Cristinel Pavel, spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi la Topleţ este un fenomen excepţional.

”Izvorul carstic de la Bîrza este un izvor destul de stabil din punct de vedere fizico-chimic. Ceea ce s-a întâmplat acum este un fenomen cu totul excepţional. Cauzele sunt naturale, iar fenomenul va dura ceva timp până se reduce această creştere a suspensiilor. Izvorul are o zonă destul de largă, el captează ape de peste 20 de km ca distanţă din Munţii Mehedinţi şi Podişul Mehedinţi. În toată această succesiune de galerii posibil să se fi acumulat cantităţi mari de mâl şi ceva fenomene naturale au dus la mişcarea posibil a acestora, iar apele au spălat şi au ajuns la izvor”, a precizat ing. Cornel Meilescu.

SC FLORICOLA SA, operatorul de apă din municipiul Orşova, precizează că ”a fost nevoită să întrerupă apa către populaţie până la revenirea acesteia la parametrii normali.”
În municipiul Orşova trăăiesc aproximativ 7.000 de locuitori.

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite