În localitatea Gura Văii, din Drobeta Turnu Severin, oamenii nu mai unde să-şi înmormânteze morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape două decenii, ei cer înfiinţarea unui nou cimitir, actualul plasament nu mai are locuri de veci

 La fiecare nouă înmormântare, ei sunt nevoiţi să-şi dezgroape rudele decedate mai de mult şi să facă loc pentru cei care au trecut la cele veşnice de curând.

Situaţia este dramatică pentru că de cele mai multe ori, morţii nici nu apucă să putrezească şi sunt dezgropaţi pentru a face loc altora.

„Acum două săptămâni de zile când a fost o înmormântare, au dezgropat oamenii şi i-a îngropat din nou, nici nu erau putrezi”, a declarat indignată Margareta Filip.

Cimitirul este aşezat pe o colină chiar la intrare în localitate, este un teren abrupt şi oamenii trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună ca să ajungă la mormintele din vârful dealului.

Aşa calcă oamenii pe morţi când vor să ajungă la mormintele rudelor

Sara Răchitaru  s-a îngrijit de pe acum să-şi orânduiască locul de veci. Ca să îngrijească mormintele, femeia urcă pe o potecuţă şi de multe ori  calcă pe morţii altora.

„Eu sunt de 50 de ani aici, am loc de veci acolo sus, în margine de tot. Ca să ajung acolo, îmi fac loc printre cruci, printre morminte. Eu am scos nişte tufe ca să aibe copilul meu unde să mă îngroape, dar pe unde m-o sui acolo, nu ştiu? ”, rămâne nedumerită Sara Răchitaru.

Din lipsă de locuri, oamenii au întărit marginile dealului şi şi-au construit acolo cavourile. Victoria Rocşoiu, „a reuşit” să i-a şi ea un loc de veci, chiar la marginea cimitirului.

„Sunt aici din anii 1962, eu am luat la margine ca spânzuraţii că nu am putut să iau în altă parte şi în cimitir nu am găsit loc”, a mărturisit mâhnită Victoria Rocşoiu.

 Mormintele recente sunt amestecate cu cele din 1930, cu cele ale personelor aduse să construiască  barajul Porţile de Fier, nimeni nu mai ştie cine este sub crucile care au rămas în picioare.

Enoriaşii bisericii din Gura Văii cred că locuri s-ar face dacă persoanele care primesc ajutor social ar fi trimise să scoată copacii care de multe ori ocupă terenul pentru două morminte.

Unele morminte nu se mai văd din cauza buruienilor

 „Primăria să ne ajute să scoatem pomii mari din cimitir că au căzut peste mormite, iar în sus pe deal nu mai ai pe unde să mergi la morţi, calci pe morminte”, a mărturisit Petria Zambu.

 Cimitirul nu mai poate fie extins pentru că pe creasta dealului o localnică are o grădină cu zarzavaturi.

„Cimitirul acesta este făcut din pământul oamenilor, nu se mai poate, se scoate mortul ca să-l bage pe celălalt, nu mai ştiu care cum sunt”, a declarat Cristina Palade.

Situaţia s-a înrăutăţit când mai multe blocuri din zonă au fost repartizate oamenilor care nu aveau posibilitate să-şi cumpere o locuinţă.

„Primăria trebuia să dea un loc de cimitir pentru lumea astea, că aştia nu- s nemuritori  nu mai este loc niciunde, primăria trebuia să gândească”, a declarat  Ionela Lucre, o altă localnică.

Aproape două decenii de nepăsare 
Situaţia a fost semnalată de preotul care slujeste la biserica din Gura Văii încă din 1993. Doi angajaţi de la primăria Drobeta Turnu Severin au trecut pe aici dar fără să găsească o soluţie.

Ultima sesizare făcută de părintele Constantin Amzoi a fost pe data de 25 iulie 2011. Aflat într-o situaţie limită slujitorul lui Dumnezeu, nu ştie unde să mai înmormânteze oamenii

„Mâine dacă moare cineva, ce faceţi? Il  duc la primărie. Aici nu se mai ştie exact câţi sunt, unde săpăm dăm de câte un cadavru, terenul fiind mai uscat, cadavrele putrezesc mai greu”, a declarat părintele Amzoi.

Conducerea primăriei de fiecare dată când a fost contactată a fost în şedinţă şi nu a declarat nimic legat de situaţia cimitirului. Preotul susţine că cea mai bună soluţie ar fi înfiinţarea unui alt cimitir lângă blocurile de la intrarea în localitatea Gura Văii.










Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite