FOTO/ Preoţii din Mehedinţi şi Caraş Severin învaţă cum să gestioneze bunurile de patrimoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

250 de preoţi din Episcopiile Severinului şi Caransebeşului sunt instruiţi în promovarea şi conservarea patrimoniului cultural.

Proiectul, cu o valoare de 6,8 milioane lei, aparţine Episcopiei Severin şi se numeşte “Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional”.

A fost lansat, oficial, în toamna anului trecut şi are ca parteneri Episcopia Caransebeşului, Universitatea din Presov- Slovacia şi Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

Aplicaţiile informatice şi platforma online a proiectului au fost lansate, ieri, astfel că pe pagina de internet www.patrimoniuepiscopiaseverinului.ro, orice persoană poate afla informaţii privind lăcaşele de cult, icoanele, cărţile vechi şi manuscrisele existente în Mehedinţi.

image

“În cadrul acestei platforme online, vor exista două pagini web, două muzee virtuale şi baze de date cu bunurile de patrimoniu din Mehedinţi pentru Episcopia Severinului şi cu bunurile din Caraş Severin pentru Episcopia Caransebeşului”, ne-a spus pr. Daniel Achim, şeful Centrului de perfecţionare din Severin.

PS Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei (în mijloc), PS Lucian, episcopul Caransebeşului (în stânga) şi pr. Daniel Achim (în dreapta)

image

138 de biserici şi mănăstiri în Mehedinţi
Din păcate, pe această pagină nu se regăsesc prea multe obiective, semn că se află încă în construcţie. Nici măcar numărul bunurilor de patrimoniu nu ne-a fost comunicat, întrucât “asta e etapa în care se reinventariază, pentru a se şti câte sunt cu exactitate”, după cum ne-au spus reprezentanţii Episcopiei Severin.

Se ştie doar că în Mehedinţi, avem 138 de biserici şi mănăstiri, iar în fiecare dintre cele 221 de parohii din judeţ, ar fi câteva sute de bunuri de patrimoniu.

Mult mai bine documentată este Episcopia Caransebeşului, de unde am aflat că în judeţul vecin există aproape 9000 de cărţi de patrimoniu şi icoane aparţinând stilului baroc şi renascentist, iar cea mai veche carte  este din anul 1582.

“Episcopia Caransebeşului este o episcopie istorică, are extrem de multe obiecte de patrimoniu cultural, între 10 şi 15.000 de obiecte.

De obicei, ele sunt prinse în două colecţii: una pe lângă Protopopiatul Reşiţa şi una pe lângă Episcopia Caransebeşului.

Sunt aproximativ 9000 de cărţi de patrimoniu şi icoane aparţinând stilului baroc şi renaşcentist din sec. XVII majoritatea, din sec. XVIII, dar avem şi câteva icoane şi cărţi din sec. XVI.

Cartea noastră cea mai veche este de la anul 1582”, ne-a spus pr. Daniel Alic, consilier cultural la Episcopia Caransebeşului.  

image

Pe o perioadă de 33 de luni, aproape 1000 de angajaţi ai Episcopiei Severin, dar şi ai Episcopiei Caransebeşului beneficiază de instruire profesională în domeniul patrimoniului cultural.

image

250 de preoţi din cadrul celor două episcopii partenere se vor perfecţiona profesional, ca şi muzeografi.

“Este cu adevărat o provocare pentru mine, iar proiectul era o necessitate.

Părinţii, preoţii- în parohiile lor- gestionează bunurile de patrimoniu cultural naţional, iar noi, ca slujitori ai sfintelor altare, este important să le cunoaştem, să le inventariem aşa cum trebuie, după cum este legislaţia în vigoare şi, de asemenea, să le evidenţiem, să le revalorificăm, să le restaurăm, pentru că ele duc mai departe istoria sfântă a poporului nostru”, ne-a spus pr. Viorel Vlăducu, beneficiar al acestui proiect în cadrul Episcopiei Severin.

Va fi realizat şi un ghid de evaluare, clasare şi protejare a patrimoniului cultural, iar iniţiatorii proiectului îşi propun şi identificarea problemelor de patrimoniu. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite