Tulcea: Mâine, pe scena teatrului Jean Bart, bate gongul pentru a zecea ediţie a Festivalului de Teatru Tragos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parada anuală a trupelor de teatru reunite la eveniment a devenit o emblemă pentru viaţa culturală din Tulcea. Artiştii şi publicul, ajung  la Jean Bart uniţi de aceeaţi pasiune: dragostea pentru dramaturgie!

Mâine seară debutează cea de-a zecea ediţie a festivalului de teatru Tragos, manifestare găzduită de teatrul Jean Bart din Tulcea. Şi-au anunţat prezenţa trupe din Lugoj, Mangalia, Craiova, Bucureşti şi Arad. Vor susţine spectacole şi actorii Teatrului Jean Bart şi cei ai Grupului de Teatru Altar. Festivalul din acest an se desfăşoară sub genericul „Valori ale dramaturgiei  româneşti. Autori tulceni“.
Gongul de debut
Festivalul va începe mâine după-amiază în sala de spectacole a Teatrului Jean Bart cu o ceremonie de deschidere. Mâine seară, Sala Studio ”Jean Bart”  va găzdui Compania de Teatru ”Teatrulescu” din Craiova, „ Întoarcerea de acasă“ de Ștefan Caraman, în regia Danielei Lemnaru. În agenda de mîine mai este cuprins şi spectacolul „Căsătoria“ de N.V Gogol, în regia şi scenografia lui Ioan Dore.
Programul  de vineri al festivalului
Vineri de la ora 11.00 este programat spectacolul „Cocoşelul neascultător“, de Ion Lucian, spectacol pentru copii susţinut de Grupul de Teatru Altar din Tulcea, în regia şi scenografia lui Nelu Serghei. La ora 18.00, în sala studio, este programat spectacolul „Talk Show“ de Ştefan Caraman, regia Aura Stuparu, piesă jucată de actorii teatrului „Thaliamar“ din Mangalia. Sala de spectacole va găzdui, începând cu ora 19.00, spectacolul „Jaques sau supunerea“, în regia şi scenografia semnate de Anca Maria Colţeanu.
Pentru neprofesionişti, dar cu profesionişti
Directorul festivalului, Nelu Serghei a spus că ediţia din acest an nu este cu premii. Festivalul este consacrat autorilor tuleni, aici fiind incluşi dramaturgii, regizorii şi scenografii. Trupele din ţară, prezente la Festivalul Tragos, au în repertoriul lor şi vor susţine spectacole ale autorilor tulceni.
„Anul acesta l-am consacrat autorilor tulceni şi chiar dacă este un spectacol pentru trupele de neprofesionişti, vor fi susţinute şi reperzentaţii ale trupelor de profesionişti. Anul viitor vom avea spectacole-concurs, festivalul fiind consacrat în totalitate trupelor de neprofisionişti. Chiar dacă spectatorii ar putea comenta că o anumită piesă, jucată în acest an este scrisă de un autor străin, Gogol, de exemplu, regia aparţine tulceanului Ioan Dore. Dânsul este autor tulcean. Festivalul, deşi este internaţional, anul acesta nu este nici măcar naţional. Dacă vreţi este un festival-simbol dedicate autorilor tulceni într-o ediţie festivă: am împlinit zece ani de tradiţie. Vor fi înmânate diploma aniversare şi trofeele Festivalului Tragos, trupelor participante“, a spus Nelu Serghei, scenarist şi regizor.
Duminică, în finalul ediţiei din acest an, de la ora 15.00 se va desfăşura spectacolul lectură, „Labradorul“,  susţinut de Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” din Lugoj. Piesa tulceanului Mihai Bădică va fi susţinută pe o scenă naturală,  mai exact în mijlocul naturii, în Delta Dunării. La ora 19.30, în sala de spectacole a teatrului Jean Bart se va trage cortina şi va bate gongul de final.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite