Şpagă în vremea pandemiei. Cum primea mită un primar din Tulcea, respectând regulile sanitare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul în care primarul primeşte mita - captură video
Momentul în care primarul primeşte mita - captură video

Pentru a efectua plata unor facturi, primarul a primit din partea constructorului un plic plin cu bani. Totul a fost filmat şi înregistrat de procurori.

Pe rolul Curţii de Apel Constanţa se judecă dosarul fostului primar al comunei Crişan, judeţul Tulcea, prins în flagrant în timp ce lua mită suma de 10.000 de lei de la un constructor care executase lucrări de reabilitare a şcolii din localitatea Mila 23. 

Ilie Munteanu, fostul primar al comunei Crişan, a fost condamnat de Tribunalul Tulcea, în prima instanţă, la 3 ani şi 9 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. 

Din motivarea judecătorilor reiese faptul că primarul i-a solicitat constructorului să execute mai multe lucrări suplimentare la şcoala din Mila 23, lucrări care nu erau cuprinse în proiectul iniţial, apoi a blocat plata determinându-l pe constructor să-i dea mită.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au fost sesizaţi chiar de directorul firmei de construcţii, care le-a relatat că în decembrie 2019 i-a dat 10.000 de lei mită acestui primar, o primă tranşă, dar că edilul i-a lăsat de înţeles că nu e mulţumit cu suma primită.

Denunţătorul arată că primarul comunei Crişan i-a spus, tot la finalul anului 2019, că suma de aproximativ 26.000 (cheltuielile pentru lucrările suplimentare) nu-i poate fi achitată deoarece nu aveau disponibili bani pentru astfel de lucrări.

„La începutul lunii martie 2020, primarul Ilie Munteanu a blocat plăţile lucrărilor suplimentare, lăsând să se înţeleagă că pretinde de la directorul firmei de construcţii o sumă de bani din plata efectuată”, spun procurorii. 

ilie munteanu fost primar comuna crisan foto

Ilie Munteanu, fost primar al comunei Crişan foto: Facebook/Ilie Munteanu

„Suntem în campanie acum”

În încercarea de a-şi recupera banii pentru lucrările suplimentare efectuate la cererea primarului, constructorul a făcut mai multe drumuri la primăria Crişan. În cele din urmă a reuşit să discute cu Ilie Munteanu, iar discuţia lor a fost înregistrată de anchetatori. 

Primar: Bă, să fie treaba bună şi fără discuţii multe pentru că (…)Tu ştii cum, în ziua de azi (…) Şi noi suntem şi în campanie acum.

Denunţător: Ăăă, adică şi data trecută când am încasat banii aţi văzut că m-am achitat de obligaţii, şi acuma dacă mă ajutaţi să-i rezolv şi pe ăştia de la suplimentare, vă daţi seama…

Primar: Să vedem (…) la dracu (….) ca să vezi pe unde, cum mai ai tu zona.

În faţa instanţei, Ilie Munteanu a susţinut că această discuţie trebuie interpretată în sensul că nu trebuiau să apară şi la această lucrare discuţii cu privire la lucrări suplimentare. „Susţinerea inculpatului nu este sinceră deoarece replica lui urmează unei remarci a denunţătorului cu privire la sume de bani pentru lucrarea anterioară şi nu cu privire la lucrarea viitoare. Replicile legate de campanie nu au nicio legătură cu discuţii despre noua lucrare, ci cu sume de bani de care nu trebuie să se afle şi care sunt necesare şi pentru campania electorală care urma”, spun judecătorii.

După acestă întâlnire, cei doi protagonişti au stabilit că se vor revedea în momentul în care primarul va merge în municipiul Tulcea pentru a rezolva problema banilor.  

Şpagă cu mănuşi şi mască

Pe 3 aprilie 2020, Ilie Munteanu vine în Tulcea, moment în care este contactat de directorul firmei de construcţii pentru a se vedea. Iniţial, edilul l-a chemat în faţa unui birou notarial unde avea el treabă, dar când denunţătorul a scos plicul cu 10.000 de lei în el şi a încercat să i dea primarul i-a spus: „Nu acum, când ajungem la Delta" (Hotelul Delta din municipiul Tulcea n.red.).

„În 2-3 minute au ajuns vis-a-vis de hotelul Delta, moment în care a scos din nou plicul cu bani, i l-a arătat, iar primarul a deschis servieta, indicându-i să introducă plicul în interiorul acesteia. Declară denunţătorul că în acest fel a decurs şi prima plată de 10.000 de lei cu titlu de mită, care a avut loc în decembrie 2019, în ambele situaţii primarul evitând să pună mana pe plic sau pe bani, după care părăsea în viteza locaţia”, spun anchetatorii.

Momentul în care Ilie Munteanu a primit plicul cu banii a fost înregistrat de procurori, iar în imagini se vede cum edilul deschide servieta, fiind dotat cu mănuşi şi mască de protecţie, conform regulilor impuse de pandemie. 

În faţa anchetatorilor, dar şi în faţa judecătorilor, fostul primar a declarat că nu a luat mită, că el credea că în acel plic sunt documente pentru contractarea unei alte lucrări. Declaraţiile primarului sunt demontate chiar de judecători care arată că la percheziţia corporală nu au fost găsite nici un fel de documente care să provină de la denunţător, iar atitudinea edilului a fost una de acceptare a mitei, nu una de respingere a încercării de mituire.

„De altfel, dacă era convins că în plic se află nişte înscrisuri, inculpatul nu avea niciun motiv să amâne primirea acelui plic la momentul când a intrat în maşină. De asemenea, la momentul primirii efective a plicului, inculpatul a avut o atitudine mai degrabă conspirativă, ferindu-se să atingă plicul respectiv, deschizând doar geanta în care denunţătorul a pus plicul. Or, dacă în plicul respectiv se aflau înscrisuri, inculpatul nu avea niciun motiv să nu ia personal acel plic şi să-l pună în propria geantă”, concluzionează instanţa.

Ilie Munteanu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Vă recomandăm şi: 

„Dijmarii” de la APIA ŞI AFIR. Au transformat programul „Tânărul fermier” în „Prima şpagă”

Poliţist din Tulcea, condamnat definitiv pentru fapte de corupţie

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite