FOTO Invitaţie la Ibida: plimbare ghidată prin cetatea de pe Valea Slavei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invitaţie la cetatea Ibida FOTO M. Iocob
Invitaţie la cetatea Ibida FOTO M. Iocob

Sâmbătă, de la ora 10.00, la Ziua Porţilor Deschise la cetatea de pe Valea Slavei, turiştii sunt invitaţi la o vizită ghidată în cetatea identificată de Vasile Pârva.

Este cea mai mare cetate din Dobrogea, care se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare. După cum spun arheologii, este o centură de fortificaţii desfăşurată pe o lungime de 2000 de metri, cu 24 de turnuri şi trei porţi.

Cercetările arheologice sporadice organizate chiar de la sfârsitul secolului XIX, au dus la dezvelirea, în centrul cetăţii, a unei basilici care are coloane din marmură, paviment din mozaic policrom, unicat arhitectural în Dobrogea romano-bizantină.

Poarta de Vest, descoperită în urma cercetărilor de la începutul anilor 2000

Cercetările sistematice realizate începând cu anul 2001 au scos la iveală vestigii extrem de importante pentru istoria din Nordul Dobrogei, printre care dezvelirea ansamblului defensiv de la Poarta de Vest, explică reprezentanţii Direcţiei de Cultură din Tulcea.

„Cavoul romano-bizantin, singurul de acest gen cercetat în necropola romano-bizantină, de mari dimensiuni, constituit din dromos şi camera funerară, construit din cărămizi şi lespezi de piatră, cu interiorul tencuit şi pictat, cu pardoseală din plăci de cărămida, a servit drept loc de înmormântare pentru 39 de indivizi ai unei familii înstarite din oraş“, se arată în publicaţia proiectului Arhetur, 2008, realizată de Institutul de Cercetări Eco Muzeale Tulcea.  

Evenimentele din acest weekend sunt organizate de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, în parteneriat cu Institutul de Arheologie Iaşi, Universitatea  „Al. I Cuza ” Iaşi, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Institutul de Antropologie „Fr. Rainer” Bucureşti, Universitatea din Sassari (Sardinia) şi Asociaţia „Ibida” Tulcea.

Cum ajungi la cetate

Pentru a ajunge la obiectivul turistic din Slava Rusă, comuna Slava Cercheză va trebui să mergi pe E87 (drumul Tulcea-Constanţa), iar la intersecţia rutieră numită „Două Cantoane“ vei face dreapta, dacă vii dinspre Tulcea, respectiv stânga dacă vii dinspre Constanţa şi vei înainta până în satul Slava Rusă. La marginea de Vest a satului vei găsi un indicator care te va ajuta să ajungi la cetate. Mai poţi ajunge la cetatea Ibida de pe drumul naţional Hârsova-Tulcea, iar la intersecţia rutieră din localitatea Ciucurova vei merge către Slava Cercheza, respectiv Slava Rusă.

Mai citiţi şi:

FOTO VIDEO Cercetări arheologice la Enisala: peste o sută de morminte medievale, găsite în zona în care urmează să fie realizat miniportul turistic

FOTO VIDEO Povestea zidurilor de la Enisala, ultima cetate genoveză, care păzeşte canalele de legătură dintre lacul Babadag şi Razim


 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite