VIDEO Cel mai nou film cu Benicio del Toro, favorit la Cannes 2013, este bazat pe cartea unui savant născut la Lugoj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din film. FOTO: timeout.com
Scenă din film. FOTO: timeout.com

Pelicula este bazată pe cartea "Psychothérapie d'un indien des plaines: réalités et rêve" scrisă de Georges Devereux, născut György Dobó, la Lugoj, în 1908.

Filmul "Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian)" a fost bine primit de critici şi este cotat cu şanse bune la câştigarea trofeului la Cannes, beneficiind de pasiunea regizorului francez Arnaud Desplechin şi de prezenţa în distribuşie a unui actor de calibru, Benicio del Toro.

Georges Devereux, cel care a scris cartea pe care este bazat filmul, a fost un pionier al etno-psihiatriei, etno-psihanalizei şi un cercetător care s-a afirmat în spaţiul francez şi american, fiind practic necunoscut în România. Cartea a fost publicată în 1951 şi reprezintă concluziile antropologului lugojean după ce a intervievat un indian, Jimmy Picard, într-un spital american. De altfel, lugojeanul Devereux s-a legat sufleteşte aşa de mult de indineii nord-americani, încât ultima sa dorinţă a fost să fie înhumat la cimitirul din Parker – Colorado, printre iubiţii lui indieni Mojave, conform redesteptarea.ro.

Devereux s-a născut în 13 septembrie 1908 la Lugoj, pe atunci parte a Imperiului Austro-ungar. Provine dintr-o familie bună, tatăl său fiind avocat, evreu maghiar, iar mama sa - nemţoaică. La numele György Dobó a renunţat în 1933, când s-a convertit la creştinism. A studiat la Paris, apoi la Leipzig, în Germania, iar apoi a ajuns în Statele Unite, cu o bursă Rockefeller , unde studiază profilul psihologic, viaţa socială şi tradiţiile indienilor Mojave. Ulterior, el va studia populaţia Sedang Moi din Indochina. A predat timp de aproape 20 de ani la "École pratique des hautes études" din Paris şi a decedat în 28 mai 1985.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite