Şmecheria a ţinut: poluare redusă după plantarea „pădurii” din jurul staţiei de măsurat calitatea aerului
0
România a fost avertizată de Comisia Europeană din cauza poluării cu praf din marile oraşe, printre care şi Timişoara. Autorităţile locale de aici au luat mai multe măsuri antipoluare, printre care şi „îngroparea” staţiei de măsurare a aerului într-o perdea verde.
Primăria Timişoara a făcut publice datele din ultimele luni referitoare la poluarea cu praf din Timişoara. Culmea este că, tocmai în Calea Şagului, unde s-a plantat o perdea verde în jurul staţiei de măsurare, nu s-a mai înregistrat nicio depăşire a limitei admise de poluare. Mai exact, în luna februarie numărul depăşirilor de la staţia din Calea Şagului era de 15, în martie de 8, iar în aprilie au fost înregistrare şase depăşiri. Brusc, în luna mai nu s-a mai înregistrat nicio depăşire.
Click pe poze pentru GALERIE FOTO!
Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că s-au înregistrat scăderi ale poluării şi la staţia din Calea Aradului, chiar dacă zona nu a fost „împădurită”. Numărul depăşirilor în luna februarie era de 15, iar în mai depăşirile au ajuns la 4. Viceprimarul Adrian Orza susţine că scăderea noxelor vine ca urmare a măsurilor antipoluare „ortodoxe”. „S-a iniţiat un program integrat de gestionare a calităţii aerului, care cuprinde asumarea, de către instituţiile responsabile, a unor măsuri care se concretizează prin acţiuni specifice”, a arătat viceprimarul.
Potrivit acestuia, din luna iunie măsurile de reducere a poluării sunt şi mai dure. „Începând cu luna iunie pe Calea Şagului a demarat acţiunea de spălare cu detergenţi speciali de fixare a suspensiilor, iar de la jumătatea lunii pe Calea Aradului se stropeşte cu soluţie biodegradabilă stabilizantă, substanţă care are proprietatea de a fixa pulberile sedimentabile la nivelul solului”, a spus Orza.
UE avertizează dur România şi pentru poluarea din Timişoara


Nivelul de poluare din Timişoara a atins cote alarmante, atrăgând atenţia Uniunii Europene. Din cauza prafului din aer, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement pentru cinci zone din România printre care şi Timişoara.
În luna martie, Consiliul Local Timişoara a aprobat o hotărâre prin
care poluarea cu praf să fie redusă. „Trebuie să lucrăm la cauze nu să
îndepărtăm efectul poluării”, spunea atunci iniţiatorul proiectului,
consilierul Traian Stoia.

Măsurile nu
se resimt în rezultate concrete, iar praful din atmosferă se resimte în
gâtul şi pe pantofii oricărui timişorean care circulă prin oraş.
Aparatele de specialitate au măsurat exact gradul de poluare, iar asta
a atras după sine declanşarea procedurii de infringement. „Primul pas
este de atenţionare, după care statul membru are obligaţia să răspundă
comisiei despre problemele semnalate”, a explicat şeful Agenţiei
Regionale de Mediu Timişoara, Gabriela Lambrino.
