Şefii vameşilor şi poliţiştilor şpăgari sunt lipiţi de scaune şi de funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Mătiuţ, şeful Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, care avea în subordine vameşi arestaţi din Vama Moraviţa şi Vama Năidăş pentru fapte de corupţie, s-a internat în spital şi spune că nu ştia de faptele subordonaţilor săi. Comisarul şef Cornel Iureş, şeful Poliţiei de Frontieră Timiş, a rămas şi el în funcţie după valul de arestări de la Vama Moraviţa. 

Aurel Mătiuţ, şeful Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, s-a internat în spital, la scurt timp după ce a fost anunţat este cercetat penal pentru favorizarea infractorului, iar zeci de vameşi din subordinea sa sunt arestaţi sau acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi iniţiere de grup infracţional organizat.

Internarea bossului vameşilor din Timiş şi Caraş Severin survine la o săptămână după ce subordonaţii săi din Vama Moraviţa şi Vama Naidăş au fost arestaţi şi acuzaţi că au luat sute de mii de euro. „Nu pot să vă spun prea multe. Îmi pare rău. Sunt internat la spital. Am probleme cu inima. Urmează să fiu operat", a declarat Aurel Mătiuţ.
Peste 30 de vameşi au fost ridicaţi de procurorii anticorupţie din Văma Naidăş şi Vama Moraviţa, zece dintre ei fiind arestaţi, iar 20 fiind cercetaţi în libertate pentru fapte de corupţie.

Şeful vămilor din vestul ţării s-a întors recent din concediul de odihnă, în luna ianuarie, unde era plecat în momentul în care procurorii DNA au anunţat public că au început urmărirea penală împotriva sa pentru favorizarea infractorului. Atunci el nici nu a răspuns la telefon, pentru că era în vacanţă în străinătate. Aurel Mătiuţ nu a răspuns atunci la telefonul mobil, ca să îşi spună punctul de vedere. „Şeful este plecat în concediu în afara ţării. Nu pot să îl sun", a declarat atunci Simona Lazăr, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regional Vamale Timişoara.

Urmărit penal pentru favorizarea infractorului

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au început urmărirea penală împotriva lui Mătiuţ şi a celor patru subordonaţi ai săi, după ce, la sfârşitul anului 2010, mai multe TIR-uri pline cu ţigări de contrabandă au trecut fără probleme prin Vama Jimbolia, dar au fost trase pe dreapta de poliţiştii timişoreni şi procurorii de la DIICOT.

Sub cărămizile din TIR-uri procurorii au descoperit mii de pachete de ţigări de contrabandă, apoi au început să facă o anchetă ca să stabilească modul în care au ajuns ţigările în ţară şi cum a fost posibil ca ele să intre fără probleme în România. „Este adevărat. Patru dintre vameşi au fost audiaţi, iar împotriva domnului Mătiuţ a fost începută urmărire penală", a spus procurorul de caz Sandu Antonio, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Cornel Iureş, şeful Poliţiei de Frontieră Timiş, susţine că nu ştia nimic despre ce făceau subordonaţii săi în Vama Moraviţa. "Nu am ştiu ce se întâmplă. Cei care au făcut ilegalităţi trebuie să răspundă în faţa legii", a spus Iureş. Subcomisarul Cornel Iureş, de 37 de ani, şef al Poliţiei de Frontieră Timiş, a fost timp de câţiva ani purtător de cuvânt al Poliţiei Timiş. Orator abil, care dă bine în faţa camerelor de luat vederi, Iureş nu s-a remarcat însă cu rezultate spectaculoase în munca de poliţie, deşi a avut în ultimii ani funcţii de conducere: şef de Cabinet al Poliţiei Timiş, ofiţer la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi şef al Secţiei 2 Poliţie din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite