Scriitoarea Raluca Feher propune un roman dureros. „Multe fiice au ajuns să semene cu mamele lor, femei neterminate şi femei neîncepute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Feher la librăria Două Bufniţe din Timişoara
Raluca Feher la librăria Două Bufniţe din Timişoara

Scriitoarea Raluca Feher şi-a lansat, la librăria La Două Bufniţe din Timişoara, noul volum, intitulat „Să nu răzi” (Editura Trei).

Autoarea cărţilor “America dezgolită de la brâu în jos I şi II" şi “Splendidul loc al fericirii supreme sau cum a găsit Feher Mongolia, Coreea şi Japonia”, şi-a lansat noul volum, apărut tot la Editura Trei. 

“Să nu râzi” este un roman născut cumva tot din călătoriile Ralucăi Feher în America de Sud şi Asia.

“Am început să-i trimit pe ai mei în străinătate. De fiecare se întorceau ca un yoyo, cu ceva, cu ceva ce era foarte straniu pentru mine. Ei tot timpul păţeai lucruri. Erau nişte oameni care erau incapabili să se bucure de nişte lucruri noi. În prima fază m-am gândit să scriu o carte despre aceste călătorii hazlii, mi se părea uşor stupid. După ce m-am apucat, mi-am dat seama că aici e ceva mai adânc…”, a spus Raluca Feher.

“Să nu răzi” este o carte despre mame şi fiice. “Multe mame şi multe fiice care au ajuns să semene cu mamele lor, femei neterminate şi femei neîncepute. Este o carte pe care am eliminat-o ca pe-o piatră la rinichi. Şi tot nu mă simt mai bine”, susţine Raluca Feher.

„Dacă lumea se recunoaşte în carte şi începe să îşi dea seama de anumite lucruri, poate se va înâmpla ceva. Poate lumea se va schimba. Asta mi-am dorit eu. Taică-miu a citit cartea şi a zis că 88 la sută e adevărată. Nu ştiu cum a măsurat. Fratele mi-a zis că s-a simţit ca un câine, că l-am ridiculizat, cumnata mi-a zis că şi-a dat seama cum îi sunt copiii. Există o zonă de trezire, ceea ce mă face să mă simt bine”, a mai spus Raluca Feher.


La prezentarea cărţii de la librăria La Două Bufniţe, alături de autoare, invitaţi au fost Magdalena Mărculescu, director editorial al Editurii Trei, şi profesorul Robert D. Reisz

“Să nu râdeţi” este o carte tristă, dar e uşor de citit. 

„Cartea asta doare, exasperează. O iubire maternă, ca o ură grea. Ura că nu eşti cenuşăreasa, oricâţi pantofi ai, că universul nu se orânduieşte în cercuri concentrice de răsplăţi. Că nu stă drepţi, la ordinele tale. Pe care nu ştii să le dai, fiindcă ai pus re-ul înaintea sentimentului. Fiindcă ai numai răspunsuri şi nicio întrebare... Nu. Nu o să râdeţi. Dar cred că veţi simţi, trăi, înţelege mai bine fatalismul. Cordonul ombilical netăiat la timp de sabia Liberului Arbitru. Personajul acela lipsă din cultura noastră mioritică. Personajul după care tânjim până la ştreangul în care ne atârnăm propria neputinţă”, este de părare scriitoarea Mihaela Miroiu.

Raluca Feher este director de creaţie la CAP şi unul dintre fondatorii Frontline Club Bucharest, filiala românească a unuia dintre cele mai faimoase cluburi de presă din lume. Raluca este o exploratoare curioasă, călătoare printre vorbe şi poveşti, prin teritorii bătătorite sau încă nedescoperite. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite