Renunță la fumat de „Ziua națională fără tutun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renunţaţi la fumat şi plimbaţi-vă prin parc
Renunţaţi la fumat şi plimbaţi-vă prin parc

Reprezentanții Spitalului Județean Timișoara le amintesc fumătorilor că ar trebui să renunțe la obiceiul dovedit a fi foarte nociv. Pentru cei care au încercat să „se lase” dar nu au reușit singuri, la dispoziție le stau două centre de consiliere.

Astăzi, la fel ca în fiecare an în a treia zi de joi din luna noiembrie, este „Ziua națională fără tutun” - dedicată încurajării renunțării la fumat. Potrivit datelor oferite de Liana Dacilescu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Timișoara, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că tabagismul este pe cale sa devină principala cauză de mortalitate din lume.

În prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători, circa 300 de milioane dintre aceștia (200 de milioane de bărbaţi şi 100 de milioane de femei) se găsesc în ţările dezvoltate. În schimb, ţările în curs de dezvoltare găzduiesc de trei ori mai mulți fumători (aproximativ 800 de milioane). Marea majoritate a acestora sunt bărbaţi, dar se constată o creştere și în randul femeilor. Fumatul reprezintă un risc major pentru starea de sănătate. Potrivit OMS, ucide 6 persoane în fiecare minut, iar un fumător din patru moare de o boala dobândită din cauza acestui obicei.

În Timișoara, cei mai mulți dintre fumători afirmă că și-ar dori să renunțe la tutun, însă uită să treacă la fapte. Pentru cei care au nevoie de consiliere psihologică și/sau ajutor medicamentos, cele două centre pentru renunțarea la fumat le stau la dispoziție, la Spitalul Județean și la Spitalul de boli infecțioase și pneumoftiziologie „Victor Babeș”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite