Profesorii se pregătesc de grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice din Timiş spun că vor înceta activitatea de săptămâna viitoare, principala cauză fiind salariile foarte mici. Organizaţiile afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ au demarat procedura de declanşare a grevei generale.

În Timiş, FSLI este reprezentat prin Sindicatul „Paul Popescu Neveanu”, al cărui membri au început deja să strângă semnăturile necesare pentru încetarea activităţii. Profesorii ar urma să nu mai predea din prima zi a săptămânii viitoare.


„Considerăm că este un moment oportun pentru declanşarea grevei generale, în contextul actualelor mişcări de stradă, care au început să ia amploare. Din informaţiile pe care le avem din teritoriu, nu cred că vom avea probleme cu strângerea semnăturilor. Contextul general este favorabil. Dacă nu protestăm acum, atunci când?”, a spus liderul sindicatului timişean, Radu Bilavu.


Principalele nemulţumiri


Motivele oferite de profesori pentru intrarea în grevă sunt strâns legate de dificultăţile financiare cu care se confruntă sistemul de învăţământ. Cea mai mare nemulţumire este legată de banii pe care îi primesc la sfârşitul fiecărei luni.


Cadrele didactice spun că, în condiţiile în care pentru acest an nu este prevăzută nicio majorare a salariilor, nu se mai poate recupera reducerea cu 25 de procente care a fost aplicată tuturor bugetarilor după debutul crizei economice. „În mod cert sunt pregătită să intru în grevă, la fel ca şi colegii mei. Ani de-a rândul ni s-au vândut doar amăgiri, iar de câte ori am protestat în stradă nu am obţinut nimic. Cea mai mare dezamăgire a noastră este legată de salariu. Din tăierea de 25 la sută am mai recuperat doar aproximativ 11 procente şi nu sunt semne de remediere a acestei probleme. Nu mai cred în promisiuni. Este un moment bun să încetăm activitatea, suntem solidari cu toţi cei care ies în stradă să-şi ceară drepturile”, a declarat Maria Jichici, învăţătoare. În Timiş, toate cele 50 de organizaţii sindicale ale „P.P. Neveanu” din diferite şcoli au început să completeze listele cu semnături prin care profesorii îşi dau acordul să fie declanşată greva generală, cu începere de luni.

Ani de-a rândul ni s-au vândut doar amăgiri, iar de câte ori am protestat nu am obţinut nimic
Maria Jichici, învăţătoare

Deranjaţi şi de buget

Cadrele didactice din Timiş spun că o altă mare nemulţumire este subfinanţarea sistemului de învăţământ în acest an. Una dintre principalele lor solicitări este alocarea a şase la sută din produsul intern brut, dar pentru 2012 pentru şcolile româneşti sunt prevăzute 2,3 procente. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite