Premieră medicală în vestul României. Doi medici din Franţa au venit la Timişoara pentru a realiza o operaţie pe creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pacient din Timişoara a fost supus unei intervenţi chirurgicale neinvazive pentru embolizare de anevrism cerebral, prima asemenea operaţie de acest fel în vestul ţării.

Doi medici români care lucrează în Franţa, Raoul Pop, din Strasbourg, şi Cristian Mihalea, de la Paris, alături de Adrian Tuteică, doctor în Bucureşti, s-au întâlnit la Spitalul Judeţean din Timişoara pentru a efectua o intervenţi chirurgicală în premieră pentru vestul României.

Cei trei medici care au venit la Timişoara sunt  specializaţi în emolizare. Pacientul ales pentru această intervenţie, în vârstă de 46 de ani, este în atenţia medicilor de la Judeţean de aproximativ patru ani.

“Fiind prima emolizare din partea de vest a ţării, am vrut ca toate lucrurile să meargă foarte bine. Totul să fie bine pus la punct, familia să fie în cunoştiinţă de cauză. Embolizatorii au venit din trei părţi, din Paris, Strasbourg şi Bucureşti. La vârsta mea pot să descopăr emoţiile medicilor, anesteziştilor, dar ei au fost stăpâni pe ei. Există incidente care nu au legătură cu malpraxisul, dar care au lipsit cu desăvârşire la acest caz”, a declarat Horia Pleş, şeful clinicii de Neurochirugie a Spitalului Judeţean din Timişoara.

O astfel de tehnică este foarte importantă pentru că nu se face o operaţie deschisă, ci este o intervenţie invazivă. Medicii operează practic în faţa unor monitoare, cu o tehnică foarte avansată.

“Embolizări de anevrism s-au mai făcut la Cluj şi Bucureşti. Nu sunt de rutină dar se fac în continuare. Partea de vest a ţării este o zonă importantă. Este o premieră absolută, dar e important e că avem doi embolizatori de primă mână, care au venit din Franţa. Mulţi din România s-au întrebat cum de Cristi Mihalea a ajuns la Paris. Doi ani şi jumătate, cu 12 orede muncă pe zi, este foarte bine pus la punct”, a mai spus Pleş.

O intervenţie de acest gen este în România de cel puţin trei ori mai ieftină decât în Occident. Embolizarea de la Timişoara a costat în jur de 4.000 de euro. Dacă s-ar fi făcut în străinătate ar fi costat minim 15.000 de euro, fără să apară complicaţii.

“Cei doi medici au plecat din Timişoara şi vor să se întoarcă la Timişoara. Dacă li se oferă o mână din partea spitalului. Ei vin ca şi colaboratori la noi. Mihalea are un contract de voluntariat cu Spitalul Judeţean pentru rezolvarea acestor cazuri”, a mai declarat Horia Pleş.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite