Planul în 3 paşi pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc" dezvăluit de Toro Tibor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat UDMR de Timiş, Toro Tibor, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor, a explicat strategia comunităţii maghiare pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Autonomia maghiară din Mureş, Harghita şi Covasna se va obţine în trei paşi simpli.

Toro Tibor, catalogat ca fiind unul dintre cei mai duri activişti pentru autonomia maghiară, a declarat că liderii UDMR vizează constituirea unei regiuni administrative care să cuprindă judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Ţinta finală este obţinerea unei autonomii administrative, după reconfigurarea administrativă a României şi comasarea judeţelor în regiuni.

Creţu: "În toamnă voi cere retragerea calităţii de vicepreşedinte PE a lui Tokes, din cauza declaraţiilor sale".



„Nu ne interesază modelul Kosovo!"

Tokes Laszlo ar putea ajunge vicepreşedinte în Parlamentul European

„Este o inflamare absolut inutilă în jurul subiectului Kosovo. Am participat la acel panel de la şcoala de vară în care domnul Laszlo Tokes (foto sus n.r.) a făcut referire la independenţa Kosovo. Acesta a afirmat că Ţinutul Secuiesc este de mărimea Kosovo şi dacă ei au putut să ajungă la independenţă, noi maghiarii din Ţinutul Secuiesc putem să primim autonomia", a spus Toro Tibor. „Modul în care s-a interpretat ceea ce s-a discutat acolo este tendenţios şi folosit în scopuri politice. Există proiecte de legi promovate în Parlament pentru autonomia teritorială şi noi am spus asta public de foarte multe ori. Acum s-a pus în contextul Kosovo", a mai spus Toro Tibor.

BANATUL VREA AUTONOMIE ECONOMICĂ
Timişoara: Preşedintele Memorialului Revoluţiei: "Banii trebuie să rămână în Banat"


image

Se discută redefinirea regiunilor de dezvoltare

„Independenţa Ţinutului Secuiesc ar fi o sinucidere economică pentru acea zonă”

Liderul maghiar a explicat pentru Adevărul de Seară din Timişoara care este strategia UDMR pentru obţinerea autonomiei administrative. Totul se bazează pe modul de organizare al actualelor regiuni de dezvoltare regională. România a fost deja împărţită, în anul 1998, în opt regiuni de dezvoltare regională numite după poziţia geografică în ţară: Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucureşti şi Ilfov. Judeţele Mureş, Harghita şi Covasna fac parte din Regiunea de Dezvoltare Centru. Ruperea celor trei judeţe, într-o regiune de dezvoltare regională nouă, este prima ţintă a liderilor maghiari. „Ceea ce dă o actualitate interesantă discuţiei, şi a fost amintit ca subiect în discuţii, este că actualmente se lucrează pe un proiect de lege să redeseneze graniţele regiunilor de dezvoltare", a declarat Toro Tibor.


image

Pasul 1: Regiunea de Dezvoltare Ţinutul Secuiesc

Toro Tibor a declarat că primul pas urmărit de liderii maghiari este formarea unei noi regiuni de dezvoltare regională. „Noi considerăm un important deziderat al Ţinutului Secuiesc, şi este consens deplin între toţi actorii politici maghiari, ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna să facă parte dintr-o regiune de dezvoltare de sine stătătoare", a explicat Toro Tibor. Acesta a precizat că discuţiile purtate în Parlament pentru redesenarea regiunilor de dezvoltare impun ca UDMR să lupte pentru noua regiune care se suprapune peste teritoriul Ţinutului Secuiesc.  „Nu vrem ca la redesenarea noilor regiuni de dezvoltare Ţinutul Secuiesc să fie împrăştiat în mai multe regiuni. Trebuie să fie una dintre regiunile noi de dezvoltare", a mai spus Toro Tibor


image

Pasul 2: Apariţia guvernelor regionale după reconfigurarea administrativă a României

Toro Toibor a precizat că strategia maghiară se bazează pe faptul că liderii UDMR deţin informaţia că, în viitorul nu foarte îndepărtat, noile regiuni de dezvoltare vor trasa graniţele viitoarelor regiuni administrative, după unirea judeţelor în structuri regionale mai puternice. Reforma administrativă despre care vorbeşte Toro Tibor trebuie, spune acesta, să înceapă după ce este constituită Regiunea de Dezvoltare Mureş-Harghita-Covasna, pe teritoriul Ţinutului Secuiesc.  „Noi credem ca aceste noi regiuni de dezvoltare sunt de fapt anticamerele unei reforme administrativ-teritoriale a României", a spus Toro Tibor.

Pasul 3: Administraţie proprie a Ţinutului Secuiesc

Ultimul pas al strategiei maghiare se va consuma în momentul în care se înfăptuieşte reforma administrativă şi judeţele sunt comasate sau adunate sub autoritatea unor regiuni administrative noi, construite pe baza regiunilor de dezvoltare. În acel moment, Regiunea de Dezvoltare Ţinutul Secuiesc devine regiune administrativă cu „guvern" sau consiliu regional propriu.  „Vrem să fie o unitate administrativ-teritorială sine stătătoare. Nu se pune problema unui stat independent. Este vorba de o regiune cu autonomie, cu statut special", a spus Toro Tibor.


image

Măsuri de siguranţă: acţiuni civice

Toro Tibor a mai spus că, pentru a obţine aceste schimbări, maghiarii intenţionează să recurgă chiar şi la proteste de stradă însă a ţinut să precizeze că aceste proteste vor fi paşnice.  „La Tuşnad am fost toţi de acord, toţi liderii UDMR, că dacă e nevoie aleşii locali şi populaţia vom protesta paşnic şi democratic împortiva oricărei teninţe de a împărţi în alte bucăţi regiunea Ţinutul Secuiesc. Vom face toţi paşii civici şi paşnici ca să nu se întâmple asta", a spus Toro Tibor. Acesta a mai precizat că traseul vizat de maghiari, care duce la autonomie prin noi regiuni de dezvoltare, este stabilit prin legi propuse în Parlament şi care sunt în discuţie. 

Citeşte alte articole pe tema autonomiei:

Boc: Este necesară o reorganizare teritorială a României, însă fără landuri şi regiuni cu conţinut etnic

Marko Bela: Ţinutul Secuiesc nu este o invenţie

Revine "autonomistul" Viktor Orban: ce face UDMR cu Ţinutul Secuiesc?

Marko Bela: Orice articol al Constituţiei trebuie să poată fi modificat, chiar şi cel privind limba oficială

Gabor Vona, liderul partidului Jobbik: „Sprijinim autonomia teritorială pentru maghiari“

“Şoarecele de bibliotecă” militează pentru regionalizarea Banatului

Istoricii spun că Republica Bănăţeană a fost o himeră

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite