Oscar 2015. Un român stabilit în Suedia va primi un premiu Oscar pentru realizări tehnice şi ştiinţifice în industria filmului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oscar 2015. Mihai Aldén, originar din judeţul Timiş, a lucrat la îndrăgitele filme de animaţie  „Pinguinii din Madagascar“, „Motanul incălţat“ şi „Cum să-ţi dresezi dragonul 2“.

În luna februarie, la Los Angeles, va avea loc cea de 87-a ediţie a decernării premiilor Oscar. Pe covorul roşu vor defila cele mai în vogă vedete ale cinematografiei. Personalităţi care câştigă foarte mulţi bani. Printre actori, regizori, producători şi muzicieni la realizarea unui film îşi aduc contribuţia numeroşi specilişti. Sunt oamenii din umbră, care pot fi văzuţi pe genericele de la finalul filmelor. Nici ei nu au fost uitaţi de Academia Americană de Film şi Ştiinţe, care le oferă anual Oscarul.

Unul dintre cei care au pus umărul la revoluţionarea cinematografiei este un român, Mihai Aldén. Este cetăţean suedez şi lucrează pentru renumita companie DreamWorks Animation din America. El va primi, alături de echipa din care a făcut parte, o statuietă Oscar, din partea Academiei Americane de Film şi Ştiinţe. 
 

Mihai Aldén, acum în vârstă de 30 de ani, s-a născut în România, în comuna timişeană Dumbrăviţa. A plecat cu mama lui în Suedia atunci când avea doar opt ani. A făcut şcoala în Suedia, iar apoi a absolvit, în 2011, renumita universitate tehnologică din Linköping. Încă din timpul facultăţii a fost distins cu numeroase premii pentru inovaţiile din domeniul informaticii.

Mihai Alden

A lucrat o scurtă perioadă ca tehniciat IT la Toyota, apoi ca cercetător la Universitarea Linköping, iar din 2011 până în prezent este angajat la DreamWorks Animation ca inginer de software.

Oscar 2015. 21 de premii pentru ştiinţă şi tehnică în film

Academia Americană de Film şi Ştiinţe va premia 21 de realizări ştiinţifice şi tehnice reprezentate de 58 de persoane cărora li se vor atribui statuiete Oscar. Vor fi premiate de căte Comitetul Ştiinţific şi Tehnic al Academiei o serie de tehnologii, de la echipamente de filmare la sisteme software, efecte vizuale sau de sunet. Spre deoserbire de alte premii Oscar, realizările din domeniul ştiinţei şi tehnicii nu sunt neparat introduse în 2014, ci se ia în considerare beneficiile aduse în domeniul cinematografiei. 

"How to Train Your Dragon 2"


Mihai Aldén va fi premiat alături de Ken Muset şi Peter Cucka pentru implementarea softului Open VDB, folosit în realizarea graficii animate.

Oscar 2015. Gala pentru „realizări tehnice şi ştiinţifice“, în 7 februarie Printre fimele de succes care au folosit această tehnologie se numără "Penguins of Madagascar" (Pinguinii din Madagascar), "Puss in Boots" (Motanul incălţat) sau "How to Train Your Dragon 2" (Cum să-ţi dresezi dragonul 2), acesta din urmă fiind nominalizat în acest an la Premiul Oscar pentru Animaţie. Gala specială pentru Oscar pentru “realizări tehnice şi ştiinţifice” va fi organizată la Hollywood, pe 7 februarie 2015.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite