Intelectualii bănăţeni cer revenirea oraşului Orşova în limitele Banatului Istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orşova, port la Dunăre. FOTO: Arhivă
Orşova, port la Dunăre. FOTO: Arhivă

Societatea Timişoara şi Asociaţia Culturală „Ariergarda" organizează marţi, 28 mai, la Salonul „Vega" de la Bastionul Theresia din Timişoara o dezbatere publică despre regionalizărie, tema principală fiind readucerea Orşovei în Banat.

În cadrul întâlnirii se va face propunerea ca denumirea noii regiuni să fie „Banat-Mureş", cu opinii pro şi contra. Cu acest prilej, vor fi adoptate două documente publice: scrisoarea deschisă pentru salvarea staţiunilor Băile Herculane, Buziaş şi Lipova, precum şi adoptarea apelului "Orşova, înapoi acasă!", care solicită revenirea portului dunărean la provincia istorică de care a aprţinut dintotdeauna – Banatul.

Portul dunărean Orşova a fost poarta de intrare dinspre est în Imperiul Austro-Ungar şi a făcut parte din judeţul Severin, care avea capitala la Lugoj. O primă tentativă de alipire a Orşovei de Mehedinţi a avut loc în 1934, când un grup de oameni de afaceri din localitatea de pe malul Dunării, alături de reprezentanţi din Vechiul Regat, au cerut aceast lucru. A urmat o mare manifestaţie de condamnare a deciziei, la Mehadia, care a fost luat în seamă de oficilităţile de atunci. 

Totuşi, în anul 1968, atunci când a avut loc ultima reorganizare administrativ-teritorială, Orşova şi o parte din Clisura Dunării, părţi ale Banatului istoric, au fost lipite de judeţul Mehedinţi, parte din Oltenia istorică.

Conform redesteptarea.ro, la eveniment vor participa scriitori şi istorici din principalele centre culturale ale regiunii, printre care îi amintim pe Ada Cruceanu (scriitoare, Reşiţa), Adriana Babeţi (scriitor, Timişoara), Cristian Ghinea (scriitor, Lugoj), Duşan Baiszki (scriitor, Timişoara), Luminiţa Wallner-Bărbulescu (istoric, Lugoj), M-Kiss Andras (expert patrimoniu, Timişoara), Marcel Tolcea, (scriitor, Timişoara) Octavian Doclin (scriitor, Reşiţa), Simion Dănilă (scriitor, traducător, Lugoj), Viorel Marineasa (scriitor, Timişoara). Dezbaterea va fi moderată de scriitorul Daniel Vighi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite