INEDIT Chitaristul care s-a plimbat la Festivalul de Jazz cu un animal de companie ciudat: un papagal deştept şi vorbăreţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chitaristul Bujor Hariga a achiziţionat, pe post de animal de companie, un papagal din rasa Jako, cea mai vorbăreaţă pasăre de colivie din lume. Papagalii din rasa Jacko impresionează prin frumuseţe şi inteligenţă, ele având speranţă de viaţă de aproximativ 70 de ani.

Chitaristul timişorean Bujor Hariga îşi duce pasărea de trei ani la Festivalul de Jazz de la Gărâna. Papagalul din rasa Jako (African Green), care a fost achiziţionat de la un târg din Budapesta, a uimit pe toată lumea din Poiana Lupului, prin frumuseţea şi inteligenţa sa. Foarte prietenos, Ţumpi, cum îl cheamă, s-a făcut uşor plăcut de cei care au urcat pe Muntele Semenic.

„Papagalul a fost crescut de un tip de la Szeged, cu pipeta. De asta e aşa de docil. Ştie foarte multe cuvinte. Ştie să spună «ce faci acolo?» şi alte expresii, imită suntele din casă, spre exemplu cum curge apa de la chiuvetă. Râde de toată lumea în casă, repetă toate numele cu care îl strigăm: Ţumpi, Ţumpilacu, Ţumpicu”, a povestit, mândru, Bujor Hariga.

Un membru de familie
Chitaristul povesteşte că a avut, până la Ţumpi, sute de păsări, a dresat şi câini însă papagalul Ţumpi este de departe un membru de familie. „Pot să spun că el m-a luat pe mine. Vă daţi seama că trăieşte aproximativ 70 de ani. Aşa că sunt nevoit să îl bag în testament, la care fată să stea. Toată lumea îl iubeşte în casă”, a mai spus muzicianul.

Când se pune să cânte la chitară, Bujor Hariga are probleme cu pasărea care, simţindu-se neglijată, se urcă pe instrument şi începe să îl oprească din activitate. „Dacă nu îl bag în seamă o oră vine şi se suie pe chitară să mă opresc. Nu mă lasă până nu îi dau atenţie”, a povestit Bujor Hariga.

A dispărut o noapte
Când este scos în societate, papagalul este asigurat cu un lanţ, pentru că există posibilitatea să se sperie şi să îşi ia zborul.

„Într-o seară, am uitat să îl asigur şi când am scuturat plapuma s-a speriat şi a zburat. L-a căutat toată Gărâna. M-am speriat că l-am pierdut, dar dimineaţa s-a întors de unul singur. S-a urcat pe copacul de lângă noi şi a început să cânte. Ar fi fost o tragedie să dispară”, a spus Hariga. Muzicianul nu are probleme cu pasărea nici când vine vorba de hrană. Ţumpi mănâncă în principiu seminţe de floarea soarelui, dar nu se dă în lături când este servit cu pulpe de pui sau cartofi prăjiţi.

„Se ocupă şi cu oase pe care le sparge cu talent şi suge măduva”, a mai declarat Bujor Hariga, unul din reputaţii profesori de chitară de la care au învăţat meserie mulţi instrumentişti din Timişoara, printre care îi amintim doar pe Adi Bărar sau Horia Crişovan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite