FOTO Rudele morţilor din cimitirele Timişoarei, somate de viceprimar să-şi plătească taxele, cu bileţele lipite pe cruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei, continuă să analizeze cimitirele oraşului. Acum s-a decis să „penalizeze” morţii şi să le cedeze locul de veci dacă „proprietarii” sunt un pic uituci. Mai precis, el a decis să pună avertismente pe crucile mormintelor pe care nu s-a plătit concesiunea, urmând ca ulterior să le redistribuie locul de veci în funcţie de solicitări.

Cum de Paşti toată lumea se gândeşte să-şi viziteze rudele plecate acolo unde e veşnic mai bine, viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia s-a gândit că a găsit metoda ideală pentru a-i avertiza pe cei uituci că dacă nu-şi plătesc repede dările uitate către bugetul primăriei vor rămâne fără loc de mort. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au luat la pas cimitirele oraşului şi s-au apucat să lipească hârtii pe crucile din cimitire. Prin acest deplasat se doreşte înştiinţarea rudelor de „titulari” că dacă nu au plătit taxele de concesiune vor pierde locurile de veci unde şi-au îngropat apropiaţii. Viceprimarul Traian Stoia spune că doar în Cimitirul Rusu Şirianu sunt 600 de „morminte expirate”.

„Primăria a demarat o acţiune de înştiinţare a cetăţenilor cu privire la faptul că neachitarea taxei de concesionare a locului de veci, după 7 ani, atrage după sine atribuirea acestuia altor persoane şi respectiv desfiinţarea lucrărilor funerare edificate pe acele amplasamente. Vă dau doar exemplul Cimitirului Rusu Şirianu, unde operaţiunea s-a încheiat acum câteva zile şi unde există 600 de morminte expirate. Dacă ţinem cont că taxa pentru 7 ani este de 96,4 lei, se adună, doar pe Rusu Şirianu, o sumă în jur de 60.000 de lei. Aproape jumătate sunt expirate pe Rusu Şirianu. Sunt şi morminte îngrijite, dar nu este achitată taxa de concesiune… Se vede că aparţinătorii mai trec pe acolo. Sunt şi dinastea neîngrijite, trebuie să vedem ce-i cu ele, să anulăm concesiunea respectivă şi să încredinţăm acel spaţiu altei familii doritoare. Se desfiinţează ce s-a construit şi se îngroapă alţii. Este legal. Trebuie plătit din 7 în 7 ani”, a declarat Stoia.

Concesiunea unui unui mormânt se acordă pe 7 ani în cimitirele Primăriei Timişoara iar „chiria” locului este de 96,4 lei. Calculele pur economice arată că doar din cimitirul amintit proprietarul ar avea de recuperat aproximativ 60.000 de lei,

„Înştiinţarea persoanelor este în curs de derulare, fiind afişat la sediile cimitirelor un anunţ prin care toţi deţinătorii unor locuri de veci sunt rugaţi să procedeze de urgenţă la achitarea taxei de concesiune, fiind posibilă prelungirea acesteia. În cazul în care nu se doreşte prelungirea concesiunii locului de veci sau nu se achită taxa de concesiune, toate lucrările funerare aflate pe aceste amplasamente vor fi preluate, urmând să se procedeze la desfiinţarea acestora. Astfel, sunt în curs de inventariere toate locurile a căror concesiune a expirat şi sunt lipite înştiinţări pe toate mormintele în cauză”, a mai transmis Stoia.

Primarul Robu se contrează din nou cu vicele şi remarcă lipsa de decenţă a gestului

Gestul cel puţin deplasat manifestat de Stoia în cadrul fetişului său de câteva luni pentru cimitire nu i s-a părut corect nici primarului Timişoarei, Nicolae Robu.

„Legea trebuie respectată de toată lumea. Dar sunt anumite segmente ale existenţei noastre în care se impune puţin tact în abordare. Ar fi mai normal să se trimită aceste înştiinţări acasă. Sper că nu au fost adresate celor care se află sub pământ! Nu mi se pare potrivit ca astfel de înştiinţări să fie lipite de cruci. Chiar mi se pare deplasat”, a declarat Robu.
În condiţiile date, Robu spune că va da dispoziţii ca acest gest să fie reparat şi somaţiile lipite pe cruci să fie dezlipite.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite