Fiică de primar ajunsă şefă într-un minister şi rugată să spună ce ştie să facă: „Acum ce mă întrebaţi din astea!?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detaşarea, de la Primăria Timişoara la Ministerul Mediului, a fiicei primarului liberal al comunei timişene Şandra a declanşat un adevărat scandal în minister. O angajată a arătat într-un proces că a fost detaşată din minister la Agenţia de Arii Protejate după ce „s-a luat” de fiica primarului într-o şedinţă de lucru.

Un proces judecat în primă instanţă la Tribunalul Bucureşti scoate la iveală că o funcţionară detaşată de la Ministerul Mediului la Agenţia de Arii Protejate s-a judecat cu ministerul pentru anularea ordinului de detaşare. În cererea de chemare în judecată, funcţionara a arătat că a ajuns să fie detaşată după ce, cu ocazia unei şedinţe de lucru din cadrul Direcţiei Biodiversitate, împreună cu alţi colegi, i-au pus întrebări despre competenţele sale Nataliei Savu (fiica unui primar PNL din Timiş), detaşată de la Primăria Timişoara, unde se ocupa de câinii fără stăpân, la Ministerul Mediului, unde a fost „unsă” şefă de serviciu la Arii Protejate.

„A comunicat că nu are ce să zică”

În procesul prin care a contestat detaşarea, funcţionara din Ministerul Mediului a arătat că, în februarie 2020, directoarea Direcţiei Biodiversitate a convocat o şedinţă de lucru pentru a fi discutate măsurile dispuse de Curtea de Conturi în urma unui control. Cu această ocazie, şefa Direcţiei Biodiversitate i-a anunţat pe funcţionarii din Direcţie că Natalia Savu, proaspăt detaşată de la Primăria Timişoara, va primi drept de semnătură în calitate de şef Serviciu Arii Protejate.

„Tot directorul a rugat-o pe noua detaşată, doamna Savu Natalia, să se prezinte şi să ne zică câte ceva despre dumneaei. D-na Savu a comunicat tuturor colegilor aflaţi în încăpere, că nu are ce să zică, dar că putem să îi adresăm întrebări legate de situaţia sa profesională”, a povestit angajata ministerului în proces. Funcţionara a mai arătat că după acest moment, un funcţionar cu o experienţă de aproape 20 de ani în Ministerul Mediului a întrebat-o pe Natalia Savu care este legătura ei cu ariile naturale protejate şi ce ştie despre acestea. „Răspunsul doamnei Savu a fost că nu a avut legătură cu domeniul, nu ştie nimic, dar că se va informa”, a mai arătat funcţionara în proces.

„Acum ce mă întrebaţi din astea?!”

Funcţionara a mai arătat că următoarea întrebare de natură tehnică a fost adresată chiar de ea, întrebând-o pe Natalia Savu ce ştie despre procedura de infrigement, România riscând să fie supuse unei astfel de proceduri din cauza problemelor de mediu. În acel moment Natalia Savu ar fi răspuns iritată: „Acum ce mă întrebaţi din astea?!”. „Discuţiile cu privire la delegarea de semnătură au continuat, deoarece până în momentul actual (n.r. data deschiderii procesului) serviciul nu a funcţionat cu un Şef serviciu, participările şi reprezentările în diverse întâlniri fiind asigurate de personalul de execuţie.

Rumoarea din direcţie şi discuţiile au existat şi pe fondul detaşării d-nei Natalia Savu pe funcţia de consilier asistent în cadrul Direcţiei Biodiversitate, detaşare care nu respectă condiţiile stipulate în Codul Administrativ, şi mai ales pe fondul numirii acesteia cu drept de semnătură temporară, ţinând cont de faptul că la data şedinţei mai sus amintite, aceasta nu deţinea vechimea necesară numirii în funcţia de Şef serviciu”, a mai arătat funcţionara în procesul în care s-a plâns că a doua zi după incident, ea şi alţi colegi au fost detaşaţi din Ministerul Mediului la Agenţia de Arii Protejate.

Fiica primarului, despre legătura dintre câinii fără stăpân şi ariile protejate

Judecătorii au respins cererea de anulare a ordinului de detaşare arătând că din înscrisurile dosarului nu rezultă vreo legătură între „participarea activă” din cadrul şedinţei de lucru şi detaşarea acesteia. Avocatul funcţionarilor detaşaţi, contactat de „Adevărul”, a declarat că clienţii săi nu vor să comenteze situaţia. La rândul său, fiica primarului Luchian Savu al comunei Şandra, Natalia Savu (foto), al cărei frate este director adjunct la Societatea de Transport Public Timişoara, a declarat că funcţionarii au fost detaşaţi din minister la Agenţia pentru Arii Protejate pentru că a fost nevoie de „cei mai buni specialişti”.


Natalia Savu FOTO Facebook/Natalia Savu

Tânăra a recunoscut că a fost întrebată în şedinţa de lucru care este expertiza sa. „Expertiza mea este publică. Eu am fost la Consiliul Judeţean pe partea de Mediu, am terminat studiile pe partea de Mediu. Şi contractele pe care le-am gestionat au făcut parte din Direcţia de Mediu”, a declarat Natalia Savu. Întrebată care este legătura între câinii fără stăpân, de care s-a ocupat la Timişoara, şi ariile protejate, de care se ocupă la Bucureşti Natalia Savu a răspuns: „Câinii fără stăpân nu sunt din domeniul Mediului? Asta nu face parte din Mediu? Contractele (n.r. referitoare la câinii fără stăpân) erau din domeniul Mediu. La Consiliul Judeţean m-am ocupat pe „n” speţe de mediu, la Primăria Timişoara la fel. Deci nu văd nicio....”, a declarat Natalia Savu pentru „Adevărul”.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi: Noul şef al transportului public din Timişoara e doctor în Agronomie şi specialist în securitate. Are trei facultăţi, două terminate în timp ce era primar Candidat desemnat de PNL la o primărie din Timiş. A luat BAC-ul la 37 de ani şi a terminat facultatea la 41 de ani

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite