Festivalul EXIT de la Novi Sad, coşmarul unui tânăr din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faimosul eveniment EXIT de la Novi Sad, una din cele mai mari manifstări de gen din Sud-Est-ul Europei, a fost mai strict ca niciodată. Un timişorean a trăit pe propria piele stricteţea poliţiştilor sârbi, care au controlat la intrare şi pachetele de ţigări.

Conform organizatorilor, cea de a zecea ediţia a Festivalului EXIT, de la Novi Sad, care a avut loc weekend-ul trecut, a adunat peste 35.000 de cetăţeni străini. Majoritatea au fost din Marea Britanie, însă având în vedere distanţa mică, un număr însemnat de petrecăreţi erau din România. Obişnuiţi cu festivaluri libertine, mulţi au rămas surprinşi de rigoarea cu care şi-au făcut treaba poliţiştii sârbi, care au reţinut sute de persoane pentru că aveau asupra lor droguri.

Un timişorean a trăit pe propria piele o experienţă pe care nu o va uita curând. În urma unui control al poliţiştilor de la intrarea în fortăreaţa Petrovaradin, a fost găsit asupra lui 0,6 grame de marijuana. „Poliţiştii au fost agresivi. M-au dus cu duba la sediul poliţiei, unde mai erau cam 30 de tineri. Erau şi trei români, trei englezi, dar şi din Germania, Islanda sau Rusia. Am trecut prin amprentare, fotografiere şi am stat toată noaptea pe un scaun incomod”, a povestit Robert, de 22 de ani, care nu a dorit să i se publice fotografia.

După o noapte petrecută la arest, timişoreanul şi ceilalţi reţinuţi au fost duşi în faţa judecătorului, unde i s-a stabilit amenda pe care o are de plătit: 320 de euro. „Amenzile erau în funcţie de cantitatea de iarbă. Pentru 0,1 era de 200 de euro, eu am avut 320 de euro, iar un tip care a avut asupra lui trei grame de marijuana şi un gram de ceva mai tare a primit închisoare”, a mai spus tânărul.

Weekend cu ghinion

Pentru Robert, arestul poliţiei din Novi Sad nu a fost singurul necaz. Cu o zi înainte, poliţiştii i-au ridicat maşina pe motiv că a parcat pe loc nepermis, care s-a soldat cu amendă de 35 de euro, iar în ultima zi i-au furat rucsacul cu haine, cameră video şi tot ce avea în el. „În rest a fost un festival fain, dar cam scump. Am făcut haz de necazul meu. Ştiu sigur că în Serbia nu mai calc niciodată”, a mai povestit Robert.  

"Controlul se făcea la sânge"

Critiul muzical Zoltan Varga a participat la numeroase festivaluri de gen din Europa, dar spune că nu a văzut niciunde o atenţie atât de mare ca a poliţiştilor sârbi. „Peste tot regulile sunt stricte şi eşti anunţat că nu ai voie să consumi droguri. O faci pe propria răspundere, pentru că legile interzic aşa ceva. Dar sunt mai deschişi în interiorul festivalelor. Pot să dau exemplul festivalului Sziget, de la Budapesta. La EXIT, controlul se făcea însă la sânge. Chiar dacă aveam acreditare de ziarist, mi-au desfăcut şi pachetul de ţigări să vadă dacă are filtru. Ceilalţi au fost căutaţi în pantofi. Nu te lăsau să intri cu nimic. În rest organizarea a fost impecabilă şi concerte de foarte bună calitate”, a declarat Zoltan Varga.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite