DECEMBRIE '89. Manifestanţii ucişi după ce s-au refugiat în casa scărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Aparaschivei locuieşte şi acum în blocul unde a fost ucis soţul ei
Dorina Aparaschivei locuieşte şi acum în blocul unde a fost ucis soţul ei

Valentin Aparaschivei a fost împuşcat în casa scărilor de către soldaţii care înaintau pe Calea Girocului. În aceeaşi zonă,  au acţionat militarii de la mai multe unităţi din Timişoara, Buziaş şi Arad, alături de securişti şi miliţieni în civil.

Mai citiţi şi:

Ioan Demi a „pregătit“ Revoluţia de la Braşov

Pe 17 decembrie 1989, duminică seara, toată Calea Girocului a fost cuprinsă de febra revoltei. Mii de locuitori au ieşit pe stradă să îşi arate nemulţumirea faţă de sistem. Pe fondul izbucnirii conflictelor între manifestanţi şi soldaţi, s-a format un grup de 40 de militari sub comanda lt.col. Constantin Caraivan, care aveau misiunea de a restabili ordinea. „În jurul orei 23, când au început să tragă, am decis să ne retragem spre casă. Am fost şi noi la baricade. Soţul meu spunea că se trage cu gloanţe de cauciuc, voia să mă liniştească”, a spus Dorina Aparaschivei.Ca în filmele de acţiune

Cordoanele de militari înaintau pe de o parte şi de alta a trotuarului, iar în mijloc se deplasa un tanc. „Noi ne-am băgat în scara de bloc unde erau peste 20 de persoane. Valentin era de mână cu cei doi copii, care aveau 12 şi 15 ani. La un moment dat am văzut o lumină puternică, moment în care au început să tragă”, a mai adăugat femeia. Au fost cinci gloanţe trimise către casa scării, iar unul dintre ele a trecut prin geam şi l-a nimerit în piept pe Valentin Aparaschivei. În acel moment, un bătrân a ieşit în genunchi şi a strigat „Măi militarilor, de ce aţi împuşcat un om nevinovat?”. I s-a răspuns: „Bagă capul că te împuşc şi pe tine!”.Salvarea a sosit în scurt timp, însă medicii nu au putut să mai facă nimic. „Avea o gaură mare în piept, cât o gură de pahar. Se spunea că erau gloanţe explozibile. L-am dus în casă cu pătura şi l-am pregătit pentru înmormântare. A doua zi au venit patru oameni în albastru, cu un sicriu şi l-au luat”, a mai povestit Dorina Aparaschivei.

Criminali cu lanterne

În aceea seară şi în noaptea care a urmat, în zonă au acţionat pe lângă militari persoane necunoscute, care aveau în dotare lanterne foarte puternice. Îndreptau fasciculul luminos către balcoane şi scări, după care trăgeau. Au acţionat de asemenea, şi securişti şi miliţieni în civil. Pe toată Calea Girocului, de la intersecţia cu strada Albac până la intersecţia cu Liviu Rebreanu au fost 11 victime prin împuşcare şi 26 de răniţi. Există declaraţii ale martorilor care susţineau că un soldat a intrat într-un bloc şi a descărcat arma scară, strigând către oameni să intre în casă că îi omoară. Un tânăr a fost doborât de glonţ dintr-un copac!„E cumplit să treci zilnic în acel loc”

Corpul lui Valentin Aparaschivei nu s-a aflat printre cei care au fost furaţi de la Spitalul Judeţean, în data de 18 decembrie, pentru că era deja aşezat în sicriu, curat şi pregătit pentru înmormântare. Cea mai mare durere a femeii este că nu a reuşit să se mute din blocul unde a fost ucis bărbatul ei. „Am cerut să mi se dea la schimb o locuinţă nouă, pentru că a fost cumplit să trec mereu pe lângă locul unde a fost omorât bărbatul meul”, a mai spus Dorina. Fetele eroului au suferit mult după ce au asistat la moartea tatălui lor. „A fost un coşmar pentru noi”, a mai spus Aparaschivei.
CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Dorina Aparaschivei
Dorina Aparaschivei în bloc
Dorina Aparaschivei la blocul unde a fost ucis soţul
Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite