Combinele „minune“ au lăsat fără loc de muncă culegătorii de struguri de la Recaș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele aduse la Recaş provin din Italia
Utilajele aduse la Recaş provin din Italia

Cramele Recaş au cumpărat utilaje care înlocuiesc 400 de oameni. Temperaturile potrivite au făcut ca pe dealurile de la Recaş să se obţină cea mai bună recoltă din ultimul deceniu.

Vremurile zilierilor care veneau la cules struguri pe dealurile Recaşului au apus. Cramele Recaş au achiziţionat două combine, fiecare în valoare de 200.000 de euro, care înlocuiesc aproximativ 400 de muncitori. Combinele cumpărate din Italia au fost puse deja în funcţiune printre butucii de vie, pentru a culege cea mai bună recoltă întâlnită la Recaş în ultmul deceniu.

Sunt 850 de hectare de vie într-un an de excepţie, pentru că nu a fost secetă, iar vremea a fost pe placul viilor. Culegerea se face foarte repede cu aceste combine. Foarte puţin a mai rămas celor care trebuie să culeagă manual”, a declarat Ioan Georgiu, directorul general la Cramele Recaş.

Combinele lucrează şi în schimbul de noapte

Cele mai moderne combine de recoltat struguri lucrează în două schimburi, atât ziua cât şi noaptea, şi recoltează la fiecare 24 de ore circa două sute de tone de struguri. Un alt avantaj este şi faptul că s-a renunţat la munca de desciorchinare, având în vedere că noile utilaje culeg doar boabele de struguri. “Nu s-a renunţat de tot la muncitori. Cam 20 la sută din muncă le revine lor. Marea lor majoritate sunt din zona Recaşului, dar mai vin şi din Ardeal, din zona Sălajului”, a mai spus Georgiu.

Jumătate la export

Un mare merit pentru vinurile de la Recaş îl are şi în acest an enologul australian Harley Smithers, care se află în orăşelul timişean pentru al cincilea sezon consecutiv. Aproximativ 50 la sută din vinurile Cramelor Recaş se duc la export. Anglia, Germania, Olanda, Suedia, Danemarca, SUA sau Canada sunt printre ţările în care se vinde cel mai celebru vin din Banat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite