Ciprian Dărnescu, antrenor şi jucător în voleiul timişean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Dărnescu
Ciprian Dărnescu

Tânărul originar din Vâlcea visează la o carieră de succes într-un sport aproape invizibil în România.

PROFIL
Născut. 28.06.1983 (Horezu - Vâlcea)
Educaţie. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (Timişoara)
Experienţă. 16 ani de volei

Jucător activ la băieţi şi antrenor la fete, Ciprian a prins gustul voleiului de mic, iar odată cu intrarea la facultate a venit în Timişoara. „Eram în clasa a V-a, destul de înalt pentru vârsta aceea, m-a văzut un antrenor de volei de la Liceul cu Program Sportiv şi m-a chemat să dau o probă de joc. Toţi am dat probe atunci, m-au luat la clasa de volei şi de atunci am început să fac două antrenamente pe zi. Am învăţat şi m-am antrenat  la Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân» până în clasa a IX-a, iar din clasa a X-a am jucat la Steaua, până a venit momentul să dau la facultate, iar atunci am venit la Timişoara”, şi-a amintit tânărul antrenor-jucător.
Ciprian Dărnescu a avut de la cine să înveţe tainele sportului, mama sa fiind sportivă de performanţă. „Mama a jucat handbal la Oltchim, mult timp, până s-a format echipa de aur a Chimistului, cum se chema pe vremea aceea. A fost colegă cu Mariana Târcă, dar apoi a rămas însărcinată cu mine şi n-a mai putut să continue”, a povestit Ciprian.

Şcoală de volei aproape inexistentă
Tânărul sportiv este jucător la Universitatea Timişoara, în liga secundă, iar în acelaşi timp antrenează fetele de la Universitatea Politehnică, plus junioare la CSŞ Bega Timişoara. „Deja mă gândesc foarte mult la cariera de antrenor, mi-aş dori să cresc nişte generaţii cu sportive bune, cu rezultate, să dau fete la echipele naţionale şi cluburile puternice”, a spus Ciprian Dărnescu.
Acesta este de părere că cea mai bună soluţie pentru a progresa ca antrenor este să înveţi şi să studiezi singur. „Consider că antrenorii din România sunt destul de slab pregătiţi. N-ai de unde să înveţi, decât din ceea ce ai făcut ca jucător şi din ce cauţi să citeşti singur. Mi-am făcut o bibliotecă plină de cărţi şi DVD-uri despre volei”, a declarat tânărul antrenor.

„Problemele pornesc de jos”
Antrenorul-jucător spune că pentru a ajunge la un nivel înalt, voleiul românesc trebuie recondiţionat din temelii.
„Am fost vara trecută la singurul curs organizat de Federaţie în ultimii cinci ani, cred. A venit antrenorul naţionalei de junioare a Serbiei, am făcut antrenamente câteva zile, a adus câteva DVD-uri. Erau jucătoare de la vicecampioana României, iar sârbul s-a luat cu mâinile de cap când a văzut ce-i acolo. Problemele pornesc de jos, de când încep copiii volei, nu se învaţă sau se învaţă greşit lucruri elementare”, a mai spus Cirpian Dărnescu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce trebuie să facă un antrenor pentru a avea succes?
Trebuie să pui suflet în ceea ce faci, nici nu pot să mă gândesc că ar putea fi antrenori care nu se gândesc decât să-şi ia banii. Oricum, la nivel de juniori, cei mai mulţi sunt încadraţi ca profesori de sport la cluburi sportive şcolare, banii nu sunt mulţi.

Cum se vede viitorul voleiului feminin timişorean prin ochii antrenorului?
Jucătoare ar fi, chiar cu perspective mari, însă fiind un joc de echipă, nu este suficient să ai una sau două jucătoare, trebuie să vină în număr mare. Dacă nu sunt bani, nu poţi să aduni vârfurile nici măcar din zonă. Te mulţumeşti cu fete care vin să facă o facultate şi care se mulţumesc şi ele cu o cameră de cămin şi o primă de victorie din când în când.

Ce-i place
„Cel mai mult îmi place să stau cu prietenii, la poveşti, la un pahar de vin, o carte, o tablă, un rummy, asta îmi place la nebunie, mă relaxează cel mai mult”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa de atitudine, atât în sport, cât şi în viaţa de zi cu zi, nu-mi place delăsarea. Dacă vezi pe cineva că nu are chef într-o zi, a doua zi la fel, a treia zi la fel, îţi dai seama că nu va reuşi în ceea ce face, indiferent dacă e vorba de sport sau nu”.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite