Cadouri de Paşte pentru angajaţii din companii: bani, coşuri cu bunătăţi sau zile libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tichetele cadou, bonusurile în bani, darurile simbolice sau zilele libere reprezintă soluţiile la care apelează cei mai mulţi angajatori care doresc şi îşi permit să-şi motiveze salariaţii în preajma sărbătorilor.

Potrivit aşteptărilor specialiştilor în resurse umane, anul acesta, iepuraşul va fi mai darnic pentru angajaţii companiilor din Vest care lucrează pentru export. „Sunt multe companii care acordă prime în bani. Unele oferă o zi liberă în plus, cum este şi cazul companiei în care lucrez eu", a declarat Şerban Mrejeriu, consultant HR la AIMS Human Capital.

Exportul salvează confecţiile

Prognozele făcute de companiile de recrutare sunt confirmate de angajatorii care produc pentru clienţi de peste hotare. „Anul acesta, s-a dat primă de Paşte, sub formă de tichete cadou, tuturor angajaţilor Moda Tim", a declarat Animona Huţu, director general Moda Tim. Aceasta a adăugat că anul trecut, în compania pe care o conduce, angajaţii nu au primit beneficii extra-salariale de Paşte.

Şi angajaţii de la Pasmatex au fost recompensaţi, de sărbători, în compania în care lucrează. „Fiind o tradiţie în compania noastră, am dat prime de Paşte, în bani, pentru că oamenii se bucură mai degrabă de bani decât de cadouri", a explicat Maria Grapini, preşedintele Pasmatex. „Anul acesta, valoarea acestor beneficii a fost ceva mai mare ca anul trecut", a adăugat Grapini.

Cadouri simbolice

„Există şi companii care oferă un coş de cadouri angajaţilor, de Paşte. Este vorba de un gest mai degrabă simbolic", a mai explicat Şerban Mrejeriu. Una din companiile care a oferit astfel de cadouri angajaţilor este Atoss Software. „Le-am oferit angajaţilor cadouri simbolice de Paşte. În compania noastră, primele se dau la finalul proiectelor, după evaluări", a explicat Radu-Bogdan Dinu, site manager Atoss Software.

Revenirea din criză

Potrivit lui Şerban Mrejeriu, există şi companii, în special din domeniul IT, care oferă pachete de vacanţă salariaţilor, de Paşte. „În perioada 2009-2010, unele companii au început să renunţe la beneficiile acordate angajaţilor de sărbători. Mă aştept ca în acest an firmele din Vest să revină la acordarea acestor beneficii, în special cele care lucrează pentru export", a explicat Mrejeriu.

Studiul PayWell România realizat de PricewaterhouseCoopers în 2010 arăta că 60% dintre companiile din România acordă bonusuri fixe angajaţilor. Potrivit raportului, bonusurile sunt acordate în principal cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a Paştelui şi a sezonului vacanţelor şi au, de obicei, forma unor sume fixe, variind între 150 şi 700 de lei.

În 2006 şi 2007, bonusurile adunate pe un an ajungeau la două salarii ale unui angajat, dar în 2010, acestea au însumat doar un salariu. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 150 de companii din nouă sectoare de activitate, având 140.000 de angajaţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite