Anca Pop: „Goran Bregovici m-a inspirat să iau muzica în serios” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescută în Canada, bănăţeanca a revenit în România şi s-a stabilit pe Clisura Dunării, locul unde inspiraţia îi vine de la sine. Co-producătorul trupei Anca Pop Project este renumitul Goran Bregovici.

Povestea tineri nu este obişnuită, după logica celor care încearcă să plece cu tot dinadinsul din România, în căutarea unei vieţi mai bune. Artista face parte dintre cei care nu şi-au realizat visele în străinătate. „La trei ani am evadat cu o barcă pneumatică pe Dunăre, alături de tata şi mama. Am stat şapte luni în lagăr, în Serbia”, începe Anca Pop. Avea bunicii plecaţi în Canada, astfel că au ajuns şi ei în America de Nord, la Kitchiner, unde au primit azil politic. Tatăl ei şi-a găsit de lucru în construcţii, în timp ce mama ei lucra la o fabrică de pantofi. Şi-au deschis apoi o firmă de curăţenie, dar când ar fi putut să cumpere o casă, au luat o decizie stranie: revenirea în România.

„Acest lucru s-a întâmplat în 1993. În Canada s-a născut şi sora mea, Tina. Am revenit toţi patru la Moldova Nouă. Nu ne-a plăcut stilul lor de viaţă. Acolo se doreşte să trăieşti ca un robot, să iei credite şi să munceşti toata viaţa să le achiţi. Prefer să îi văd pe cei care mănâncă seminţe în faţa blocului şi îi bârfesc pe alţii”, spune Anca.Inspiraţie pe clisură

Moldova Nouă este „centrul Universului” pentru Anca Pop. Casa ei se află pe un deal, cu vedere spre Dunăre, ostrov, castelul Mariei Teresa, Serbia, dar şi înconjurată de animale şi natură. „Când am revenit în România vorbeam limba română prost. Nu puteam să înţeleg de ce la şcoală trebuia să mă ridic în picioare. Nu puteam să spun «dumneavoastră» la profesoară”, îşi aminteşte artista. A început să scrie proză, care mai apoi s-au transformat în cântece.

La 15 ani a urmat o nouă experienţă în Canada. „Am scris un eseu care a luat locul I pe ţară. Am fost chemată la Cotroceni, unde am primit de la preşedintele Emil Constantinescu o diplomă de merit. Acolo era şi ambasadorul UNESCO, un canadian, care m-a convins să mă întorc pentru a continua latura artistică”, a spus Anca Pop, care s-a oprit la Vancouver. „După ce m-am întors în Canada, între 16 şi 19 ani m-am izolat de lume. Mă tulburau foarte tare întrebările legate de viaţă, moarte, religie. Am citit foarte multe cărţi. Apoi am găsit şi răspunsurile, iar la 19 ani am zis «hai să fiu nebună»”, mărturiseşte Anca.Anca Pop compunea singură piesele şi versurile, iar când a avut deja un material pentru un album a decis să îl trimită mai multor case de discuri. „A fost un demo de tot rahatul. Interesant este că patronul de la 604 Record, cea mai mare casă de discuri independente din Canada, a fost încântat şi a văzut potenţial în mine. A rămas să scriu restul cântecelor”, a încheiat Anca.

image
image

Anca Pop Project este pe cale să devină una din cele mai îndreznețe realizări muzicale din România. Succesul este garantat sută la sută, pentru că are girul renumitului muzician Goran Bragovici, cu care Anca Pop este prieten bun de ani de zile. Mai mult, Bregovici va fi co-producătorul primului album. Producătorul general este un alt muzician de valoare, chitaristul Horea Crișovan. Timișorenii au fost chiar în această săptămână în studioul lui Goran Bragovici, de la Belgrad, unde au pus la cale noile strategii.

Întrebări şi răspunsuri
Ai revenit în România să termini albumul?
Am venit pentru asta, dar m-am luat cu stilul de viaţă din România. Acum însă am material pentru trei albume. În 2008 l-am cunoscut pe Goran Bregovici, la Bucureşti, iar de atunci suntem prieteni. Am fost de multe ori la el acasă, la Belgrad. El m-a inspirat foarte mult să iau în serios totul. El va fi co-producătorul primului album. Cel puţin trei piese vor fi realizate de el. 

Cine sunt muzicienii din trupa ta?
Anca Pop Project este alcătuit din chitaristul Horea Crişovan, toboșarul Florin Cvasa, Alin Stoianovici, la acordeaon şi ultimul sosit, Victor Miclăuş, la bass. Acum m-am mutat la Timişoara pentru a putea face repetiţii cu băieţii. Sperăm ca în curând să putem începe şi concertele.

image

Ce-i place
„Îmi place muzica. Îmi place Maria Tănase, în special ca om. Am citit toate poveştile legate de viaţa ei. Aş putea spune că m-a influenţat şi pe mine într-un fel. A băut mult, a jucat poker pe bani, şi-a trăit viaţa”, a spus Anca Pop.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii practici şi realişti. Mi se par deprimanţi. Pot să spun cu tărie că nu îmi plac oamenii care nu iubesc animalele”, a mai declarat artista.

Profil
Născută. 22.10.1984 Moldova Nouă
Educaţie. Lord Tweedsmueer – Vancouver
Experienţă. Compozitoare şi cântăreaţă
Familie. Necăsătorită
Chitaristul timişorean Horea Crişovan acasă la Goran Bregovici

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite