Târgu-Mureş: Telefonul Verde pentru Bac, motiv de dispută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii şi părinţii pot suna la Tel Verde 0800801100, în caz de fraudă la examenul de maturitate. Neregulile descoperite la Bacalaureat pot fi semnalate direct la un număr de telefon gratuit, deschis de Ministerul Educaţiei.

Plângerile, fraudele, solicitarea unor sume de bani pentru protocol şi alte nereguli la probele de Bacalaureat pot fi semnalate pe o linie telefonică gratuită şi directă, deschisă de către Ministerul Educaţiei. Linia TEL VERDE 0800801100, deschisă la Cabinetul ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, este disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00-19.00. Cu toate că linia verde pare a fi o idee eficientă de combatere a fraudelor, profesorii susţin că utilitatea acesteia va depinde de conjunctura în care va fi folosită.

„Elevii care se ţin de şotii vor suna să ofere informaţii false. Acest lucru s-a mai întâmplat şi în urmă cu doi ani, când linia a fost folosită în scop de distracţie şi rezultatul a fost o anchetă inutilă în liceu. Până la urmă, comisia care a venit şi analizat aşa-zisa «situaţie» nu a făcut altceva decât să piardă timpul“, a declarat Simion Bui, directorul Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian“, din Târgu-Mureş.

Piste false la TEL VERDE

Nici reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean nu par să conteste acest lucru, ei susţinând că schimbările făcute în privinţa desfăşurării examenului de maturitate fac această linie telefonică oarecum inutilă.

„Această linie verde a mai funcţionat şi în anii anteriori. În acest an, fiind vorba doar de trei probe scrise, singurele nereguli care pot fi semnalate ar putea fi legate strict de partea de logistică. În ceea ce priveşte subiectele, acestea sunt secrete şi, prin urmare, elevul nu are de unde să ştie dacă există nereguli. Riscul de a fi transmise informaţii greşite există. După cum bine se ştie, la noi se practică, până şi la 112“, a declarat Dumitru Matei, inspector şcolar general.

Pe de altă parte, elevii claselor a XII-a sunt mulţumiţi de existenţa unei astfel de linii telefonice, cu toate că aceştia au mari dubii că problemele, odată semnalate, vor fi şi rezolvate.

„Nu văd nicio problemă în a pune la dispoziţia absolvenţilor linia verde. Parcă facem şi noi parte din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, nu ştiu dacă cineva ia măsuri în cazul în care sunt semnalate probleme. Oricum, linia nu e suficient de promovată. Eu am aflat din greşeală, de pe internet“, a declarat Ioana Crişan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian“.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite