Târgu-Mureş: Portret/ Szekeres Antonio, vicecampion naţional la doar 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antonio practică lupte libere doar de doi ani, dar deja a ajuns vicecampion naţional. Pe viitor speră să ajungă printre cei mai buni sportivi ai României.

Szekeres Antonio şi-a descoperit pasiunea pentru lupte libere de doi ani de zile. La început însă era pasionat de dansuri populare. „Din clasa II-a m-au dus părinţii mei la dansuri populare la Ansamblul Artistic „Mioriţa”. Mi-au plăcut foarte mult de la început, mai ales că am învăţăt atât dansuri populare româneşti cât şi ungureşti sau chiar ţigăneşti. Aveam aceaşi parteneră de joc în toţi cei şase ani cât timp am urmat cursurile acolo”, spune Antonio.

Bucuria sa cea mai mare era însă atunci când mergea în turnee alături de colegii săi dansatori. „Participam în fiecare an la spectacole, atât în ţară cât şi în străinătate. Am fost la festivaluri în Spania, Cehia, Austria, iar la Palma de Mallorca, la un Festival Mondial de Dansuri Populare am obţinut marele premiu. Mi-am făcut mulţi prieteni printre ceilalţi dansatori din alte ţări, le-am arătat cum se dansează la noi şi ei mi-au arătat paşii pentru dansurile lor”, spune Antonio. 

De la dans la lupte

După şase ani de dansuri populare, Antonio şi-a descoperit pasiunea pentru luptele libere. „ Aveam13 ani când am intrat pentru prima dată într-o sală de lupte împreună cu prietenul meu, care practica deja acest sport. Văzusem până atunci lupte libere doar la televizor, dar când le-am văzut „pe viu” eracu totul altceva. Erau mulţi copii care făceau antrenamente acolo şi m-am decis pe moment că asta vreau şi eu să fac”, spune luptătorul.

Antonio şi-a convins părinţii că e timpul să renunţe la dansurile populare şi a început antrenamentele la lupte libere. „La început nu credeam că voi reuşi să-i ajung din urmă pe copiii care se pregăteau de atâta timp, dar am reuşit”, mărturiseşte Antonio. Antrenamentele zilnice şi voinţa de fier a tânărului au dat roade.

„Făceam cinci antrenamente pe săptămână de câte două ore fiecare. Era obositor la început dar îmi plăcea şi de aceea continuam. După trei luni de antrenamente am participat la prima competiţie, un concurs judeţean de lupte libere, unde am obţinut locul V. Era o performanţă  foarte mare pentru mine ca după aşa de puţin timp să ajung pe podium”, mărturiseşte sportivul.

Tânărul a participat în continuare la competiţii, cea mai importantă fiind Campionatul Naţional al României. „În luna mai am obţinut titlul de vicecampion naţional la lupte libere la secţiunea copii, iar în luna iunie am luat acelaţi titlu la secţiunea cadeţi, unde am fost cel mai mic sportiv din toată competiţia”, mărturiseşte Antonio. Acum sportivul visează să ajungă în Lotul Naţional şi să reprezinte ţara în competiţiile din străinătate.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce au spus părinţii tăi atunci când le-ai zis că vrei să faci lupte libere?
La început mama nu a fost de accord pentru că i se părea un sport brutal şi îi era frică să nu mă rănesc. Tata a fost însă de accord de la început. Cu timpul a acceptat şi mama şi vin amândoi cu mine la competiţii, mă încurajează şi se bucură pentru mine atunci când câştig.

Cum ai reuşit să împarţi şcoala cu antrenamentele?
Am absolvit clasa a VIII-a a Gimnaziului „Nicolae Bălcescu”, unde aveam ore doar de dimineaţă, iar după amiaza reuşeam să merg la antrenamente. La liceu sper să fie la fel. Vreau să urmez un liceu cu profil matematică-informatică, pentru că îmi plac mult calculatoarele. Acum că sunt în vacanţă fac antrenamente şi dimineaţa şi seara.

Ce-i place:
„Îmi place să ies în oraş cu prietenii, să facem chefuri. Îmi place punctualitatea oamenilor. Îmi place sentimentul pe care îl am atunci când sunt pe podium. Apreciez  oamenii comunicativi şi deschişi. Îmi place motociclismul, concursurile de cross şi  de viteză. Îmi place matematica şi informatica”

Ce nu-i place:
„Nu-mi place minciuna şi nu suport oamenii mincinioşi. Nu-mi place lipsa de corectitudine întâlnită în unele competiţii. Nu-mi plac oamenii sâcâitori şi cei care cred că ştiu totul şi vor să-şi arate superioritatea”

Profil:
Data naşterii: 6 iulie 1995 la Târgu-Mureş
Studii: Gimnaziul „Nicolae Bălcescu”, absolvent al clasei a VIII- a
Profesie: elev, sportiv la lupte libere la CS „Mureşul” Târgu-Mureş
Stare civilă: necăsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite