Târgu-Mureş: Portret-Erika Schön îi învaţă pe copii să se exprime prin desen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanca a trăit aproape 15 ani în Frankfurt, dar s-a întors acasă, la Târnăveni, pentru a-i educa pe copiii defavorizaţi. Pentru Erika, lucrul alături de copii este mai mult decât un loc de muncă.

Încă de mică i-a plăcut să aibe grijă de copii şi mereu a fost considerată un lider în rândul prietenelor ei. „Când eram mică mă jucam, ca toţi copiii, de dimineaţa până seara în faţa casei. Aveam multe prietene şi fiecare avea păpuşica ei. Eu mă jucam de-a învăţătoarea, iar celelalte fete erau elevele mele. Îmi amintesc cum le certam dacă nu mă ascultau. Evident, felul meu de a fi era un semn despre ceea ce aveam să fac în viaţă”, povesteşte amuzată mureşeanca. La 12 ani, părinţii ei au plecat la muncă în Germania, profitând de faptul că aveau rude în Frankfurt. „Începusem deja şcoala în Târnăveni şi mi-a fost destul de greu să îmi las prietenii, dar eram, totuşi, copil. Aşadar m-am adaptat repede. În Germania am învăţat pedagogia, dar nu am renunţat la una din pasiunile mele pe care o descoperisem încă din ţară: desenul. Creionam absolut orice, de la case, la oameni, câmpuri cu flori, fără să fiu vreun talent înnăscut. Pur şi simplu mă relaxa”, spune Erika. La 22 de ani, după ce a absolvit facultatea, a decis să revină acasă, dar abia cinci ani mai târziu a reuşit. „Fostul meu logodnic nu vroia să mă lase. Până la urmă, destinul a decis în favoarea întoarcerii acasă”, mărturiseşte fata.

Desene cu cei săraci

Întoarsă în Târnăveniul natal, Erika a descoperit cu ochi maturi sărăcia locurilor lăsate în urmă acum 15 ani. „Nu mi-a venit să cred în ce condiţii trăiau oamenii. Practic, nimic nu era schimbat. Copii se jucau în noroi, oamenii erau îmbrăcaţi la fel. A fost ca o întoarcere în timp”, spune mureşeanca. A decis să îşi pună în aplicare studiile şi să-i ajute pe copiii defavorizaţi să îmbrăţişeze arta. De aproape patru ani, cu mici întreruperi cauzate de drumurile via Frankfurt şi retur, Erika ţine ore de desen şi artă plastică pentru copiii din cartierul Boziaş, majoritatea de etnie rromă, în sediul propriului ONG. „Mulţi dintre elevii mei nu văzuseră un creion colorat în viaţa lor. Acum, o dată pe săptămână au un loc în care să îşi manifeste latura artistică. Fiind absolventa unui institut pedagogic, reuşesc să îi educ şi să le ofer o imagine asupra vieţii, alta decât cea a sărăciei şi ignoranţei. Majoritatea copiilor nu merg la şcoală pentru că muncesc la casă, unii chiar cerşesc, aşa că e o performanţă să văd că am uneori chiar şi 17-18 elevi la orele săptămânale de desen”, declară Erika Schön. Aceasta speră ca în maxim doi ani să înfiinţeze o şcoală de artă privată, pentru copii defavorizaţi. „E visul meu să le ofer asta copiilor, pentru că deşi sunt săraci, au suflete de artişti”, spune ea.

Profil
Erika Schön

Născută
23 mai 1978, la Târnăveni

Activitate
Instructor voluntar

Educaţie
Institutul Pedagogic din Frankfurt

Stare civilă
Necăsătorită

Ce-i place
„Îmi plac copiii, e şi normal, căci altfel nu aş face ce fac acum. Îmi place Târnăveniul, deşi mulţi spun că e un oraş mort. După atâţia ani petrecuţi în Frankfurt, în agitaţia de acolo, liniştea de pe Târnava e formidabilă, mă revigorează”, spune Erika.

Ce nu-i place
„Mă deranjează nepăsarea oamenilor faţă de semenii lor. Suntem o naţie săracă şi dacă nu ne ajutăm între noi nu vom putea să ieşim din criză. Criza, oricum, e în sufletele noastre”, e de părere tânăra.

Întrebări şi răspunsuri
Cât timp petreci anual în Târnăveni?


E.S.: Cam şase luni sunt dedicate ONG-ului, deci şase luni pe an le petrec acasă. Trebuie să stau şi alături de familie, care a rămas în Germania. Părinţii mei nu mai sunt tineri şi au nevoie de mine şi de fratele meu să îi ajute la treburile casnice. Cert e că atunci când sunt în ţară, copiii sunt pe primul plan.

Cât de important e desenul pentru cei mici?

E.S.: La Schöne Welt ( „O lume Frumoasă”, denumirea ONG-ului Erikăi n.r.) copiii învaţă că există şi ceva frumos în lumea în care trăiesc. Desenele îi ajută să exprime trăiri pe care altfel le-ar ţine pentru ei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite