Medicaţia pentru renunţarea la fumat se lasă aşteptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stop Fumat FOTO: revistatango.ro
Stop Fumat FOTO: revistatango.ro

170 de mureşeni se află în prezent pe lista de aşteptare la Centru “Stop Fumat” din Târgu-Mureş. Unii s-au înscris în urmă cu câteva luni bune şi de atunci speră ca cineva să le sară în ajutor pentru a le oferi tratamentul miraculos. Medicaţia e gratuită şi este oferită din taxa pe viciu, dar anul acesta medicamentele au venit mai greu ca niciodată.

Cancerul de plămâni, bronşita obstructivă cronică şi infarctul miocardic acut reprezintă 64% din cauzele de deces date de consumul de tutun. Centrul Stop Fumat din Târgu-Mureş aflat la Clinica de Pneumoftiziologie de la Spitalul Judeţean Mureş oferă consiliere specializată pentru cei care vor să renunţe la fumat şi din când în când şi tratament gratuit. Din când în când, pentru că medicamentele vin foarte greu de la Ministerul Sănătăţii.

Anul acesta au venit foarte puţine medicamente, faţă de anii anteriori. În luna aprilie am depus ultima comandă şi medicamentele deşi trebuiau să vină în luna mai au venit doar în luna august. Acum am depus deja o altă comandă şi sperăm să vină cât mai repede” spune Paula Cengher de la Clinica de Pneumoftiziologie din Târgu-Mureş

Anul acesta a scăzut foarte mult numărul celor care au reuşit să se lase de fumat cu ajutorul programului national “Stop Fumat”.

Doar 250 de persoane au urmat de la începutul anului şi până acum un astfel de tratament. Dintre aceştia cam 90% reuşesc să renunţe la fumat după cele 6-8 săptămâni de tratament. Avem pe lista de aşteptare 170 de persoane care au mare nevoie de medicaţia gratuită, dar deocamdată nu putem decât să le spunem să aştepte” spune Corina Mărginean, medic specialist Centrul “Stop Fumat”.

Loredana Raţ este doar una dintre persoanele care se află pe lista de aşteptare pentru a renunţa la fumat. Este din Voivodeni judeţul Mureş şi fumează de mai bine de 22 de ani. Acum e bolnavă şi spune că vrea cu orice preţ să renunţe la acest viciu.

Am 40 de ani şi fumez de 22. Am aflat de acest tratament de la fratele meu care a reuşit să se lase de fumat prin acest program. Eu fumez mai mult de un pachet pe zi şi am doar un venit de 300 de lei din ajutorul social. Am două fete şi mai bine le-aş lua mâncare lor decât să dau banii pe ţigări, dar nu pot să renunţ, oricât m-am străduit. Sunt bolnavă cu glanda tiroidă şi cu coloana am probleme, iar fumatul mai mult îmi înrăutăţeşte starea de sănătate.” povesteşte femeia.

Un alt fumător spune că a fost internat la Clinica de Pneumologie în luna aprilie a acestui an şi atunci a încercat să se lase de fumat. S-a înscris pe listă abia în iunie şi de atunci aşteaptă tratamentul gratuit.

De trei luni aştept şi nimic. Parcă nu mai vin. M-am lăsat cam, o lună de zile şi am ajuns să fumez doar 2-3 ţigări pe zi, dar acum m-am apucat iar. Aşteptăm să vină medicamentele. Eu sunt bolnav cu plămânii şi tot nu am atâta ambiţie să renunţ. Fumez cam o jumătate de pachet pe zi. Cumnata mea s-a lăsat de fumat prin acets tratament şi sper să reuşesc şi eu” spune Szasz Tibor, un alt pacient care aşteaptă medicaţia.

Medicaţia ar trebui să sosească la jumatatea lunii septembrie aşa că tratamentul lor ar putea atunci sa înceapă. Ei plătesc o taxă de 100 de lei prin care se "angajează" că se vor ţine de treabă şi apoi sunt supuşi unei consilieri, urmează tratamentul 6-8 saptamani, iar la final aproximativ 90% reusesc sa se lase de fumat. Ei sunt evaluaţi periodic odată la şase luni. Din 2007 până în prezent un număr de 4000 de pacienţi au fost la centrul “Stop fumat” din Târgu-Mureş. Cei care doresc să renunţe la fumat se pot programa la telefon 0771-679.493 sau 0265-215.133 interior 292, între orele 8.00-17.00.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite