Consiliul Judeţean vrea să amenajeze două peşteri din judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Consiliului Judeţean Mureş a anunţat că doreşte să amenajeze două din cele 200 de peşteri existente în judeţ. Costul de amenajare al acestora ar urma să fie suportat din fonduri europene.

Judeţul Mureş se poate mândri cu existenţa a 200 de peşteri de mulaj, unice în ţară, care s-au format în urmă cu peste cinci milioame de ani. Aceste peşteri s-au format în roca vulcanică, după ce lava s-a scurs peste o pădure pfreistorică şi a prins trunchiurile copacilor în lavă. După un timp, apa a scos trunchiurile din rocă, în urmă rămânând aceste peşteri.

Astfel de peşteri mai există în Japonia, în Insulele Hawaii, în Slovacia şi Ungaria. În România aceste peşteri se află pe Valea Mureşului, între Deda, Bistra şi Stânceni şi sunt protejate de Federaţia Română de Speologie.

Consiliul Judeţean Mureş intenţionează să amenajeze două astfel de peşteri pentru a putea fi vizitate de turişti. Costul minim de amenajare a unei peşteri s-ar ridica la circa 4.000 de euro.

 „Este o procedură destul de îndelungată de amenajare a acestor peşteri, dar este un proiect viitor pentru a dezvolta turismul în judeţul Mureş, de a oferi turiştilor lucruri unicate. Dorim să cerem de la Ministerul Mediului aceste peşteri în custodie şi să le amenajăm, normal din fonduri europene, pentru că bugetul judeţului nu ajunge”, a precizat Lokodi Edita, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Proiectele pentru amenajarea celor două peşteri vor fi depuse pe următorul exerciţiu bugetar al UE, care se deschide în 2014. În România există peste 13.000 de peşteri, dintre care doar zece sunt amenajate şi introduse în circuitul turistic.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite