Târgu-Jiu: Robert Nicolae, bate sârba când nu joacă teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Nicolae
Robert Nicolae

Cunoscut şi din piese de teatru, liceanul a primit distincţii, alături de colegii de la ramura de juniori a Ansamblului Doina Gorjului, în cei cinci ani de dansuri populare.

De mic îi plăcea să joace handball cu prietenii şi ar fi vrut să ajungă cel mai mare jucător. Sora sa, care a făcut handbal de performanţă, a fost cea care i-a insuflat pasiunea pentru acest sport. Din dorinţa de a face ceva util şi frumos în viaţă, a decis să îmbrăţişeze latura artistică. Aşa a intrat în echipa de juniori a Ansamblului Profesionist Doina Gorjului. „Tatăl meu mă sfătuia mereu să urmez dansurile moderne, baletul ori patinajul. Dar cum nu aveam un club de patinaj la Târgu- Jiu, am decis să rămân şi să excelez în dansurile populare. După nici două luni de pregătire, am început să particip la concursuri şi spectacole în judeţ şi în ţară“,  mărturiseşte Robert Nicoale.

Colecţionează premii

În cei cinci ani de dansuri populare, a urcat pe scenă de sute de ori şi a adus ansamblului premii importante, împreună cu echipa. „Primul spectacol la care am dansat a fost cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular Românesc Maria Lătăreţu. Cele mai frumoase momente au fost când am evoluat la un concurs de dansuri tradiţionale în Turcia. După ce am prezentat câteva dansuri gorjeneşti, ciobăneşti şi moldoveneşti, am obţinut trofeul“, îşi aminteşte tânărul dansator. Faptul că a fost înzestrat cu ureche muzicală l-a ajutat pe Robert să înveţe rapid paşii. Acesta îşi doreşte acum să activeze într-unul dintre ansamblurile cele mai cunoscute din ţară, cum ar fi Doina Gorjului.

Roluri principale în scenete

În copilărie îi plăcea să meşterească prin atelierul tatălui, cu scule şi instrumente. A urmat Colegiul Tehnic Henri Coandă din Târgu-Jiu, profil tehnic, cu gândul că va învăţa o meserie căutată. Ambiţia şi tenacitatea l-au făcut să se numere printre cei mai buni elevi din liceu. A fost în fiecare an premiat şi vrea ca anul viitor să fie şef de promoţie. Dansatorul este nelipsit de la activităţile cultural-artistice prilejuite de evenimente şcolare şi este un elev înzestrat cu talent actoricesc. Dascălii îl solicită mereu, mai ales când vine vorba despre interpretarea vreunui rol în scenetele de teatru. A recitat poezii şi a interpretat monologuri în piese de teatru pentru copiii cu deficienţe şi bătrânii căminului din Suseni. „Am avut rolurile principale în punerile în scenă a nuvelei lui Mircea Eliade «Nopţi la Serampore» şi a cunoscutei schiţe a lui Caragiale «D-l Goe»“, încheie Robert Nicolae.

Cum te simţi în timpul unui dans?


Tot ce simt când dansez nu se poate explica în cuvinte. Trebuie să simţi muzica. Atunci când sunt pe scenă, simt cum lumea se învârte în jurul meu. Când dansez, transmit celor din jur bucuria mea.

 Ce facultate vrei să urmezi?


După ce voi trece de examenul de bacalaureat, voi da admiterea la Universitatea Politehnică din Timişoara. Vreau să devin inginer electronist, pentru că eu cred că este o meserie de viitor.

Ce-i place: Dansurile moderne, dar şi cele populare. Se simte bine în călătorii. Participă cu plăcere la competiţii sportive şi cultural artistice în cadrul şcolii. Materiile sale preferate sunt matematica şi fizica.

Ce nu-i place:  Persoanele care nu sunt punctuale şi cele lipsite de respect. Nu suportă să i se impună ceva de către ceilalţi. Îl deranjează că, în ultimul timp, se acordă prea puţină atenţie culturii. Este de părere că tinerii de vârsta lui ar trebui să aprecieze mai mult folclorul.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite