Populaţia unei comune din Gorj este alarmată la dezastre ca acum 100 de ani: clopotele bat îndelung la toate bisericile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În loc de sirenele de alarmare, în comuna Negomir au fost trase clopotele bisericilor
În loc de sirenele de alarmare, în comuna Negomir au fost trase clopotele bisericilor

În comuna gorjeană Negomir cetăţenii sunt anunţaţi de producerea unui eveniment sau dezastru la fel ca în urmă cu un secol, cu ajutorul clopotelor de la biserică.

Copotele au bătut îndelung vinerea trecută în comuna gorjeană Negomir, nu cu ocazia unei sărbători creştine sau a unei alte procesiuni, ci pentru avertizarea cetăţenilor localităţii cu privire la producerea unui dezastru sau un eveniment de proporţii. Acţiunea a avut loc în cadreul exerciţiului naţional desfăşurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în toată ţara. 

Cel care s-a ocupat să tragă clopotele la una dintre biserici a fost Constantin Samotescu. Clopotarul a spus că este pentru prima dată când trage clopotele pentru alarmarea populaţiei: „Părintele a spus să bat clopotul un minut, dar eu am bătut două minute. Se poate bate şi 15 minute. Nu cred că au ştiut toţi oamenii pentru ce s-a bătut clopotul. Se apelează clopot, pentru că nu avem sirenă. Nu am mai bătut clopotul pentru aşa ceva“.

Localnicii nu au ştiut pentru ce bat clopotele

Oamenii din sat au crezut că clopotele au au fost trase pentru că era o mare sărbătoare creştină: „Au bătut clopotele pentru sărbătoarea de astăzi“, a spus o localnică. 

Negomir


Alţii erau mai bine informaţi. „Mai bine să pună primarul două-trei sirene. În caz de forţă majoră trebuie să fie anunţată populaţia. Oamenii trebuie informaţi, pentrui că nu ştiu ce să facă într-o situaţie de acest fel“, a mai precizat un cetăţean din Negomir. 

SMS-ul de alarmare transmis în toate bisericile

Primarul comunei Negomir, Tudor Oiţă, a precizat că s-au tras copotele la toate bisericile din sat:

„Exerciţiul de alarmare de astăzi s-a făcut cu clopotele de la bisericile din localitate. La fiecare biserică a fost câte un reprezentant din partea primăriei şi, în momentul în care am primit alarmarea, mesajul pe telefonul mobil din partea ISU am transmis şi eu mai departe şi clopotele au bătut la biserici“.
Negomir

Edilul comunei precizează că un reprezentat de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat în satele comunei ca să-i informeze pe cetăţeni cu privire la exerciţil de alarmare: „Majoritatea oamenii nu au ştiut despre ce este vorba. Reprezentantul serviciului pentru situaţii de urgenţă a mers prin fiecare sat şi i0a informat pe cetăţeni că va avea loc un exervicţiu prin căderea de corpuri cereşti, că nu trebuie să se panicheze, că trebuie să se adăpostească şi să sune la primărie dacă au nelămuriri“. 

Sistemul de alarmare va fi montat pe sediul primăriei 

Primăria Negomir a demarat procedura de cumpărare a unui sistem de alarmare. „Din păcate, nu avem un sistem de alarmare performant montat pe sediul primăriei. Acum suntem în procedură de achiziţie şi am aprobat în Consiliul Local şi sper ca în două - trei luni de zile să fie adus şi montat pe sediul primăriei, fiind cea mai înaltă locaţie de pe raza comune“, a adăugat primarul comunei Negomir.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite