Pădure virgină din Gorj în patrimoniul UNESCO.  Nu mai sunt permise niciun fel de defrişări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea virgină se află pe teritroiul comunei Padeş
Pădurea virgină se află pe teritroiul comunei Padeş

O suprafaţă de pădure virgină de pe teritoriul comunei gorjene Padeş a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Pădurea face parte din Parcul Naţional „Domogled-Valea Cernei.

Potrivit catalogului pădurilor virgine din România întocmite de către organiza WWF-România, pe teritoriul judeţului Gorj se află o suprafaţă de 4.000 de hectare de pădure virgină, una dintre cele mai mari suprafeţe din ţară. Judeţul Gorj este depăşit doar de Maramureş şi Braşov. 

Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţie a Mediului Gorj, a precizat că pădurea din Gorj care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO este virgină şi cvasi-virgină:

„O anumită suprafaţă de pădure virgină şi cvasi-virgină se află pe teritoriul judeţului Gorj şi a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Această pădure se supune unor reguli mai stricte privind administrarea şi exploatarea“.

Defrişările sunt stopate

La cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Cracovia, a fost acceptată includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a pădurilor virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei (Caraş-Severin), Masivul Cozia, Lotrişor (Vâlcea), Codrul secular Şinca (Braşov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groşii Ţibleşului, Strâmbu Băiuţ (Maramureş).

Imediat după intrarea în patrimoniul UNESCO, pădurile sunt complet protejate şi trebuie conservate exact în starea în care se află. Acest lucru înseamnă că nu se va mai tăia nici măcar un arbore şi nu vor mai fi exploatări forestiere decât cu respectarea normelor europene care sunt foarte stricte. Copacii pot fi tăiaţi numai dacă sunt bolnavi şi în pericol de prăbuşire. De asemenea, nu sunt permise niciun fel de defrişări.

Până în prezent, din categoria valorilor naturale în România numai Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost inclusă in anul 1991 în UNESCO.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite