Comemorare în mijlocul carierei de cărbune pentru minerii care și-au pierdut viața într-un tragic accident de muncă VIDEO

0
Publicat:

Un parastas a avut loc miercuri, 17 ianuarie, în incinta carierei miniere Jilț Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), pentru cei trei mineri care și-au pierdut viața exact în urmă cu un an, în cel mai grav accident de muncă din cadrul CEO.

Colegii de muncă și familiile au organizat pomenirea în locul în care a avut loc teribilul accident, în care trei oameni au murit, iar alți zece lucrători au fost răniți, după ce o tanchetă care-i transporta la locul de muncă s-a răsturnat, iar mai multe tuburi de oxigen și alte piese care se aflau în același loc a căzut peste cei care se aflau înăuntru.

La comemorare venit și fratele uneia dintre victime. „Este foarte greu. Nu poți să spui că poți să treci peste un asemenea eveniment. Din păcate, venim aici să aprindem o lumânare unde au murit cu toții. Au venit și cei care se aflau împreună cu fratele meu. Toți au venit să aprindă o lumânare unde au murit în condiții inumane. Nu s-a schimbat condițiile de muncă. Văd că au amenajat drumul“, a spus reporterului Digi 24 fratele unuia dintre cei decedați.

Un preot a venit și a susținut o slujbă religioasă în mijlocul carierei miniere, pentru sfințirea produselor care au fost oferite pentru pomenirea celor decedați.

Pe data de 17 ianuarie 2023, o tanchetă care-i transporta pe muncitori în interiorul carierei miniere s-a răsturnat. Dragos Pîrjol avea 29 de ani și n-a apucat să-și vadă nici copilul care s-a născut după cinci luni de la decesul său. Costi Negoiță, 38 de ani, era tatăl a doi copii, și Gheorghe Vîlceanu, 48 de ani, avea două fete.

S-au deschis o serie de anchete

Au urmat o serie de anchete ale Corpului de Control al Ministerului Energiei, Inspecția Muncii și Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. Au fost efectuate expertize tehnice și audieri ale celor implicați. Daniel Burlan a demisionat din funcția de manager al CEO. În prima ședință a Guvernului, ministrul Virgil Popescu a prezentat concluziile Corpului de Control al Ministerului Energiei și a anunțat schimbarea celor doi membri ai Directoratului.

Expertiza tehnica a fost finalizată

Expertiza tehnică în cazul teribilului accident de la cariera Jilț Sud a fost finalizată.

Expertul a stabilit că autoutilitara care-i transporta pe mineri în interiorul carierei se deplasa cu o viteză necorespunzătoare și că starea tehnică a acesteia nu era corespunzătoare. În plus, drumul din interiorul cariere nu era întreținut corespunzător.

„Cauzele producerii accidentului rutier sunt neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum de către conducătorul autoutilitarei și starea necorespunzătoare a principalelor sisteme care concură la siguranța circulației autoutilitarei, coroborată cu starea necorespunzătoare a drumului“, se arată în expertiza tehnică.

Potrivit expertului, șoferul putea evita răsturnarea mașinii, dacă ar fi avut cuplată cutia de viteze în treapta a II-a și ar fi acționat ușor frâna de serviciu. De asemenea, autoutilitara ar fi putut fi oprită până în zona capului de pod dacă „eficiența frânei de serviciu era în limitele admisibile“, anvelopele ar avut un grad de uzură „în limitele admisibile“ și dacă starea drumului era corespunzătoare.

Totodată, transportul persoanelor în autoutilitara care s-a răsturnat s-a făcut fără respectarea normelor din domeniu, deoarece în același spațiu erau transportate și alte materiale, vinovați fiind șoferul mașinii și persoanele responsabile din cadrul carierei Jilț Sud.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite