CEO, stopat de o organizaţie ecologistă să defrişeze 22 de hectare de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia ecologistă Bankwatch România a obţinut anularea în instanţa de judecată a 27 de decizii de defrişare însumând 22 de hectare de pădure amplasate în judeţul Gorj, care urmau să fie defrişate pentru exploatarea zăcământului de cărbune.

Toate cele 27 de decizii au fost emise în 2012 de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea (ITRSV) în beneficiul SC Complexul Energetic Oltenia SA în vederea extinderii exploatărilor de lignit din Cariera Roşia, amplasată în apropiere de Rovinari. Aceasta decizie a instanţei vine la şase luni după ce defrişarea altor 59 de hectare a fost oprită de Tribunalul Bucureşti prin anularea avizului de mediu pentru defrişări în zona Carierei Tismana 1.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că CEO s-a folosit de om portiţă legislativă pentru obţinerea deciziilor. „Codul Silvic stipulează că pentru defrişarea unei suprafeţe mai mici de un hectar e suficient ca beneficiarul să obţină o decizie de la ITRSV de pe raza căruia se află pădurea, iar pentru suprafeţe mai mari de 10 hectare este necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern. Însă ceea ce încearcă CE Oltenia să facă este să ocolească legea şi să felieze suprafaţa totală pe care intenţionează să o defrişeze în parcele de până la un hectar, suficient pentru a înainta cu frontul de lucru timp de câteva săptămâni şi pentru a furniza lignit termocentralei Rovinari din cadrul complexului energetic. Astfel, este evitată derularea unei proceduri care să identifice impactul social şi de mediu al extinderii carierelor şi măsurile de reducere a acestuia. Având la îndemână această portiţă legislativă, Complexul Energetic Oltenia poate cere inspectoratului să emită decizii de defrişare pentru suprafeţe minuscule comparativ cu anvergura lucrărilor pe care le face. Ca ordin de mărime, cele 22 de hectare ale căror defrişare a fost acum oprită reprezintă suprafaţa însumată a aproximativ 44 terenuri de fotbal. De asemenea, defrişarea a noi şi noi perimetre de pădure se face în baza unei licenţe de exploatare emise în regimul comunist şi nu a fost actualizată conform legislaţiei curente“, se arată într-un comunicat al Bankwatch România.

Alte procese sunt pe rolul instanţelor 

Procesele au fost iniţiate de Asociaţia Bankwatch România în februarie 2014. Pe rol mai există încă opt procese similare având ca obiect alte suprafeţe de pădure din zona a nouă cariere de lignit. „Estimăm că CE Oltenia a obţinut decizii de defrişare pentru cel puţin 200 ha de pădure din apropierea carierei Roşia, în cel puţin 49 de decizii de defrişare, doar în 2014. În calitate de pârâte, ITRSV Râmnicu Vâlcea şi Complexul Energetic Oltenia vor putea contesta decizia instanţei în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanţei nu a fost comunicată formal părţilor“, se arată într-un comunicat al Bankwatch România.

Reprezentanţii asociaţiei spun că legislaţia din domeniul mediului trebuie respectată. „Decizia instanţei în acest caz nu este surprinzătoare. Ea vine după ce luna trecută Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement în acest caz], iar în vara anului trecut un acord de mediu ilegal emis pentru defrişarea a peste 59 de hectare de pădure a fost anulat în primă instanţă. Considerăm că SC Complexul Energetic Oltenia SA trebuie să înceapă să aplice legislaţia de mediu în vigoare la acest moment şi pentru extracţia de lignit şi să înţeleagă faptul că ea trebuie să fie realizată şi în România conform principiului dezvoltării durabile”, a declarat Cătălina Rădulescu, avocatul care a reprezentat Asociaţia Bankwatch România în instanţă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite