Ce conţine comoara Templierilor şi unde ar putea fi ascunsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comoara Cavalerilor Templieri conţinea, pe lângă bijuterii şi alte bunuri, artefacte de mare valoare
Comoara Cavalerilor Templieri conţinea, pe lângă bijuterii şi alte bunuri, artefacte de mare valoare

Comoara Cavalerilor Templieri a căpătat, în decursul timpului, accente mitice. Se vorbeşte despre faptul că în această fabuloasă comoară se aflau rămăşiţe ale Sfântului Graal sau ale lancei cu care a fost străpuns Iisus când se afla pe cruce.

Ordinul cavalerilor templieri a fost fondat în anul 1118, în Ierusalimul din vremea cruciaţilor, de către cavalerul francez Hugues de Payens împreună cu opt camarazi. A fost recunoscut de către regele Ierusalimului, Baldwin al II-lea. Cavalerii au fost încartiruiţi în zona Muntelui Templului, de unde vine şi numele ordinului. Au reuşit rapid să capete o mare putere şi o bogăţie, iar în anul 1307 regele Franţei, Philip cel Drept şi Papa Clement al V-lea au decis distrugerea Ordinului.

„În ajun de 13 octombrie, ziua arestării în masă a templierilor din Franţa, un grup de cavaleri, avertizaţi de către un informator de înaltă trădare, a scos pe furiş comoara templierilor din bastionul lor din Paris. Această comoară, compusă în egală măsură dintre o cantitate considerabilă de podoabe şi din ceva mult mai de preţ -relicve, documente, artefacte şi cunoştinţe secrete - a fost dusă la La Rochelle, pe coasta vestica a Franţei, încărcată pe o corabie din puternica flotă a templierilor, şi transportată în Scoţia. La desfiinţarea totală a Ordinului, în 1312, regele Phillip a rămas cu buza umflată, deoarece flota dispărut cheia ca prin farmec”, arată istoricul Joel Levy,în lucrarea “Istorii pierdute”. Aceasta este povestea care a stat la baza legendei comorii cavalerilor templieri. 

Ordinul Cavalerilor Templieri şi organizaţia „Prioria Sionului"

Există mai multe variante despre modul în care a luat fiinţă Ordinul Cavalerilor Templieri. Una dintre acestea vorbeşte despre faptul că a apărut în sânul unei organizaţii enigmatice, care s-ar fi chemat „Prioria Sionului", un ordin care avea misiunea de a păzi linia descendenţilor a lui Hristos, pentru că se credea că Christos şi Maria Magdalena a fost căsătoriţi şi au avut chiar copii, care au venit în sudul Franţei şi au fondat dinastia merovingiană. „Prioria Sionului” avea misiunea să-i protejeze fizic şi să apere secretele creştinismului. Templierii ar fi fost organizaţi pentru a spori puterea şi influenţa lumea creştină, dar şi pentru a avea un oarecare rol pe Pământul Sfânt. 

Descoperirea din străfundurile Templului lui Solomon

O altă explicaţie privind comoara templierilor este că ei au descoperit ceva foarte important la temeliile Templului lui Solomon din Ierusalim. Ei ar fi fost instalaţi special la temeliile Templului lui Solomon pentru a cerceta Grajdurile lui Solomon. Templierii ar fi făcut săpături în tunelurile de sub munte şi au descoperit o încăpere secretă cu documente şi artefacte cu ajutorul cărora au căpătat o putere foarte mare. În plus, donaţiile din partea regilor Europei erau frecvente, astfel încât bogăţia lor a crescut foarte mult.  

Comoara moştenită de la catari

O altă legendă care circulă este aceea că templierii ar fi moştenit comoara de la catari, o sectă de creştini eretici care s-a dezvoltat în sudul Franţei. Credinţa lor era gnostică şi se baza pe faptul este prezentă în fiecare individ, dar că la aceasta se ajunge doar prin autocunoaştere. Secta a fost exterminată printr-o cruciadă şi, apoi, prin apariţia Inchiziţiei. 
 

Bătălia de la fortăreaţa Munsalvaesche are semnificaţii aparte. Aici, catarii ar fi păstrat un potir sacru pe care îl venerau în ritualurile lor. Acesta a fost asociat cu Sfântul Graal. Legenda spune că înainte de a capitula sub asediul forţelor catolice, patru catari ar fi fugit cu potirul pe care l-a ascuns într-un loc secret. 

Ordinul Cavalerilor Templieri, o organizaţie financiară foarte puternică

Templierii au devenit foarte bogaţi, deţinând proprietăţi vase şi bijuterii, pentru că în vremea respectivă nu existau bănci, oamenii bogaţi preferau să îşi păstreze bunurile de preţ într un loc sigur. Din acest motiv au apelat la Cavalerii Templieri pentru a adăposti averile într-un adăpost fortificat care era apărat militar. Pentru că avea posibilitatea să mute banii dinspre Europa către Pământul Sfânt, Cavalerii Templieri au pus la punct o reţea bine organizată de împrumuturi. Mai mult decât atât, au reuşit să deţin o flotă de invidiat cu care efectuau transport de marfă şi de persoane către Pământul Sfânt. 

Din ce era formată comoara

Comoara de preţ a templierilor ar fi constat în aşchii din Sfânta Cruce sau din lancea cu care ar fi fost străpuns Christos, resturi din Arca Făgăduinţei sau din giulgiu. Sfântul Graal se află printre bunurile de preţ ale comorii templierilor.

Conform unor surse, Scoţia a fost destinaţia comorii, pentru că legile le erau mai favorabile. În plus, l-au susţinut pe regele Robert the Bruce în războiul împotriva Angliei. C

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite