A început restaurarea Mausoleului „Ecaterinei Teodoroiu“, locul unde este înmormântată Eroina de la Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se lucrează la organizarea de şantier
Se lucrează la organizarea de şantier

A început restaurare Mausoleului „Ecaterinei Teodoroiu“, aflat în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu Jiu, acolo unde se află îngropate rămăşiţele pământeşti ale Eroinei de la Jiu.

Autorităţile speră că lucrările vor fi terminate până la data de 1 Decembrie, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, cu toate că termenul de execuţie este de trei luni. Pentru acest proiect, Primăria Târgu Jiu a alocat suma de 700.000 de lei.

„Primăria a predat amplasamentul către constructor şi sperăm că vremea va fi favorabilă, pentru ca termenul de execuţie să fie respectat. Există o colaborare bună cu echipa de restauratori şi suntem pe cale să avem finalizată şi amplasată şi vechea cruce care a fost realizată de Miliţa Petraşcu“,

a precizat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Acesta a mai spus că se va reface şi crucea realizată de sculptoriţa Miliţa Petraşcu, care a fost amplasată iniţial lângă monumentul sarcofag: „Este vorba de o replică a acesteia, pentru că s-au găsit fotografii cu detaliile respectivei cruci“.

Restaurare complexă

Mausoleul va fi restaurat la faţa locului, atât în ceea ce priveşte latura artistică, precum şi în privinţa structurii de rezistenţă, mai ales că au apărut unele fisuri. „Se desface tot mausoleul, se reface structura de rezistenţă, se fac drenuri pentru a prelua apele pluviale, iar în jurul mormântului se va pune o membrană hidroizolantă. Foarte important este că se va reface sculptura, componenta artistică, un procedeu delicat şi foarte costisitor“, a adăugat viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Va putea fi văzut mormântul Ecaterinei Teodoroiu

Interesant este că cei care doresc vor putea vedea mormântul Ecaterinei Teodoroiu, atunci când monumentul va fi desfăcut. „Cetăţenii nu vor mai putea vedea mausoleul, dar împreună cu constructorii am stabilit ca într-una din zile să organizăm Ziua Porţilor Deschise, atunci când mausoleul va fi desfăcut şi se va putea vedea mormântul, aşa cum a fost el făcut în 1921“, a precizat viceprimarul Adrian Tudor.

mausoleu

Mausoleul – sarcofag este declarat monument istoric. A fost realizat de artista Miliţa Petraşcu, ucenica lui Brâncuşi. Monumentul a fost inaugurat la data de  8 septembrie 1935 în prezenţa Regelui Carol II şi al unor înalţi demnitari ai vremii. Este sculptat în patru basoreliefuri, pe toate laturile sale, iar fiecare reprezintă scene din viaţa şi activitatea militară a Eroinei de la Jiu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite